Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Kommunen ska inte stå för initiativen"

I Nordanstig driver kommunen ingen egen fritidsgårdsverksamhet för ungdomar. Men genom ekonomiska bidrag hoppas politikerna kunna ge unga en bra fritid.

– Det är inte kommunen som ska stå för initiativen, utan det ska komma från ungdomarna. Sen ska vi fungera som möjliggörare, säger Monica Olsson (S), kommunalråd.

Nordanstigs kommun har i år avsatt 150 000 kronor som ungdomar kan använda till olika saker som de vill göra. Om en ungdom lämnar in en ansökan får de svar av en handläggare inom två veckor. Ungdomsverksamheten kan även stöttas genom olika föreningsbidrag. I år finns det ungefär 1 miljon kronor som föreningar kan ansöka om.

För några år sedan genomförde kommunen ett projekt för att försöka starta fritidsgårdsverksamhet på flera orter. Men enligt Stig Eng (C), kommunalråd, var det svårt att få ungdomar intresserade och det var svårt att rekrytera fritidsledare. Det var bland annat därför som projektet inte förlängdes.

– Det är väldigt viktigt att arbeta med att ungdomar har en meningsfull fritid. I den här kommunen bygger det mycket på föreningslivet och att vi kan ge föreningarna en viss stöttning, säger Stig Eng.

– Vi måste jobba mer med att ungdomar får inflytande och att vi har en bra dialog med dem, säger Monica Olsson och poängterar vikten av arbetet med en ungdomssamordnare i kommunen.

När ungdomarna kommer upp i gymnasieåldern börjar de flesta på olika utbildningar i Hudiksvall och Sundsvall. Många får också sin fritid på de orterna. Monica Olsson kommer i den kommande budgetdiskussionen fortsätta att driva en av sina hjärtefrågor.

– Jag vill att alla ungdomar ska få ett ungdomskort så att de kan använda sig av kollektivtrafiken. Jag tror att det skulle underlätta väldigt mycket för ungdomarna, och hela familjen, för att kunna ta sig till olika fritidsaktiviteter, säger Monica Olsson.

Även Stig Eng vill se en satsning på ungdomskort.

– Det finns så många aktiviteter som ungdomarna kan hålla på med och då är det viktigt att vi ser till att de kan ta sig dit. Jag vill se mer medel som unga kan söka, i år fick vi dra ned lite på det på grund av en trång budget, säger Stig Eng.