Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen ska inte ägna sig åt hokus pokus

Nej, patienten kan inte alltid få sin vilja igenom. Allra helst inte när patienten diagnostiserat sig själv.

Annons

Läs mer: Centerwall öppen för mobilfritt område: "Alla har rätt till lugn och ro"

Och framför allt inte när diagnosen inte ens existerar.

Så Bollnäs kommun borde genast komma på bättre tankar och sluta använda skattepengar till att utreda en strålningsfri zon. Såväl tjänstemän som bygg- och miljöpolitiker borde ha mer angelägna planer att ägna sig åt i dessa bostadsbristens tider.

Läs även: Juristen tror på strålfritt område

Det bör sägas på en gång, det är ingen som ifrågasätter symtomen. Stickningar i kroppen, utslag, huvudvärk, illamående med mera är säkert plågsamt för den som drabbas. Det är bara det att det inte finns några vetenskapliga belägg, ingen vedertagen forskning som härleder dessa symtom till att patienten utsatts för elektromagnetiska fält, strålning från mobilmaster eller kraftledningar.

Det är Arbetsmiljöverket, Boverket, Elsäkerhetsverket, Socialstyrelsen och Strålsäkerhetsmyndigheten rörande överens om. Om man nu tror att dessa fem myndigheter som har till uppgift att göra mätningar, utvärderar forskning inom området, ge råd och rekommendationer och ta fram föreskrifter går i elbranschens ledband, eller väljer att lita till andra konspirationsteorier, har man andra problem.

Förvisso – problem som sjukvården inte borde nonchalera. Då hade vi kanske sluppit den här lobbyverksamheten som Elöverkänsligas riksförbund ägnar sig åt, paradoxalt nog finansierad av Socialstyrelsen. (Årligen tilldelas organisationen 1,7 miljoner kronor. ) Och den enskilde hade besparats smärtan.

Planförslaget om en strålningsfri zon rör Bollnäs sydvästra del, intill Rickebo, cirka 15 kilometer sydväst om Kilafors tätort.

Över 100 synpunkter har kommit in. En del har varit negativa, men det stora flertalet vill gärna se ett område som fredas från elektromagnetisk strålning. Planerare vid samhällsbyggnadskontoret är överraskad av intresset.

Men var inte det. "Elöverkänsliga" i hela riket suger i sig nyheter av det här slaget och kan säkert garantera att de är beredda att vallfärda från landets alla hörn för att bosätta sig i Rickebo. Såvida det blir helt elfritt vill säga.

Läs också: En plats utan strålning – intresse från många håll

Det har gjorts kostsamma elsaneringar på vissa av landets sjukhus , efter påtryckningar av enskilda miljö- och centerpartister. Sedan har inte rummen ens använts. Så sent som i april ville kommunalrådet i Åsele införa en strålningsfri zon men stötte på patrull hos byborna. Med en redan usel mobiltäckning undrade de om de i fortsättningen skulle kommunicera med omvärlden via röksignaler.

Och Hälsingland kan inte heller stoltsera med hundraprocentiga uppkopplingsmöjligheter, så egentligen borde fokus ligga där i framtiden – fler mobilmaster, bättre elsäkerhet och bredband till alla.

Det är oklart vad sådana här projekt handlar om. Stoppa tiden kanske. Några vill kliva av. Från ett samhälle som är helt beroende av el, mobilnät och datoruppkopplingar, inte bara för den enskildes höga nöjes skull, utan för kommunikation, infrastruktur, trygghetslarm, människors arbeten, vård och säkerhet.

Och det finns alltid politiker som tycker att de ska gå bräschen, som inte behöver invänta vare sig vederhäftig forskning eller myndigheters rekommendationer.

Att luta sig mot pseudovetenskap och ifrågasätta respekterade auktoriteter på specifika områden ligger däremot i tiden.

Läs också: Folkhälsomyndigheten om elöverkänslighet

Läs Lisa Magnusson: En MP-riksdagsman från Dalarna

Läs också: En plats utan strålning – intresse från många håll

Läs mer: Centerwall öppen för mobilfritt område: "Alla har rätt till lugn och ro"

Läs mer: Juristen tror på strålfritt område

Annons