Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen ser över möjliga va-lösningar

Det blev ett relativt lugnt och sansat möte på onsdagen då det var informationsmöte om vatten och avlopp i Sörfjärden. Något som mottogs positivt av många var det förslag som Stig Eng, (c) kom med. En vägvalsutredning om möjliga va-lösningar.

Ett par hundra personer tog sig till Gnarpsviljan i Gnarp på onsdagen då det var informationsmöte om vatten och avlopp i Sörfjärden. Mötet som många sett fram emot en längre tid blev äntligen av. Kommunpolitiker, VD för Nordanstigs vatten och Mitt Sverige vatten och projektledare för va-projektet var på plats. Moderator för kvällen var Staffan Smeds som är fritidsboende i Sörfjärden.

Stig Eng, (c), kommunstyrelsens ordförande inledde mötet med att meddela att andra alternativ än kommunalt vatten och avlopp kommer att utredas.

Detta var något som mottogs positivt från de flesta, trots att många undrade varför de inte river upp beslutet om ett verksamhetsområde också. Beslutat var det i alla fall att en oberoende utredare utan koppling till Nordanstigs vatten AB eller Nordanstigs kommun skall utreda om det finns något bättre alternativ än kommunalt vatten och avlopp. De två andra lösningarna som kommer att ses över är, gemensamhetsanläggningar eller enskilda anläggningar. Även ett annat alternativ än utsläpp av avloppsvatten i havet kommer att utredas.

Flera representanter från Sörfjärdengrupperna kommer att vara med och göra en upphandling om vad som bör göras som sedan läggs över på en opartisk utredare.

– Skulle det visa sig att andra lösningar är bättre ur miljösynpunkt och rent ekonomiskt så kommer vi att pröva det i fullmäktige, säger Stig Eng, (c).

Mötet var överlag ganska lugnt och sansat under merparten av tiden. Det var inte förrän ekonomin redovisades som det hettade till i salen. Helena Andersson boende i Sörfjärden sedan tio år tillbaka var upprörd och det hon sa till panelen mottogs med rungande applåder.

– Jag flyttade till hus i Sörfjärden men nu med alla kostnader kommer jag kanske att bli tvungen att flytta härifrån. Då stannar jag inte kvar här i kommunen utan flyttar hellre till Stockholm där det finns jobb. Den massinflytt till Sörfjärden som ni pratar om skulle jag vilja se.