Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen satsar på specialundervisning

Trots dåliga tider bygger kommunen ut sin satsning på barn med svårigheter att klara konventionell skolgång.

Annons

De ekonomiska detaljerna spikas senare i veckan, men det är nu klart att kommunens specialanpassade verksamhet för grundskoleelever - "Plantan" - kommer att utökas. Plantan ska nu omfatta också elever i årskurs 7-9, med svårigheter att tillgodogöra sig undervisningen i en traditionell skola. Ett fåtal elever, 6-7 per läsår, får mycket lärarstöd och möjlighet att varva teori med praktik i en lugn miljö. Ett koncept som har fallit väl ut under de år det har funnits för elever i årskurs 1-6, menar Ulla Bohjort, rektor för specialanpassad verksamhet.

- Det vi har lärt oss i arbetet med 1-6-elever är att vi kan förtydliga det teoretiska med praktik, säger Ulla Bohjort.

Det har funnits pengar avsatta för att starta Plantan för årskurs 7-9 tidigare, men man har inte hittat en bra lösning och heller inte elever som har passat in i projektet förrän nu.

- Alternativet är att skicka iväg elever på specialskolor, vilket kostar en hel del pengar. Så kostnadsmässigt är det snarare en omfördelning än ytterligare utgift, menar Ulla Bohjort och fortsätter:

Plantans 7-9-verksamhet kommer att förläggas till Urö gård i Idenor. På gården finns bland annat hästar, höglandsboskap och angoragetter och tanken är att kombinera praktiskt arbete på gården med undervisning.