Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen satsar på specialundervisning

Trots dåliga tider bygger kommunen ut sin satsning på barn med svårigheter att klara konventionell skolgång.

De ekonomiska detaljerna spikas senare i veckan, men det är nu klart att kommunens specialanpassade verksamhet för grundskoleelever - "Plantan" - kommer att utökas. Plantan ska nu omfatta också elever i årskurs 7-9, med svårigheter att tillgodogöra sig undervisningen i en traditionell skola. Ett fåtal elever, 6-7 per läsår, får mycket lärarstöd och möjlighet att varva teori med praktik i en lugn miljö. Ett koncept som har fallit väl ut under de år det har funnits för elever i årskurs 1-6, menar Ulla Bohjort, rektor för specialanpassad verksamhet.

- Det vi har lärt oss i arbetet med 1-6-elever är att vi kan förtydliga det teoretiska med praktik, säger Ulla Bohjort.

Det har funnits pengar avsatta för att starta Plantan för årskurs 7-9 tidigare, men man har inte hittat en bra lösning och heller inte elever som har passat in i projektet förrän nu.

- Alternativet är att skicka iväg elever på specialskolor, vilket kostar en hel del pengar. Så kostnadsmässigt är det snarare en omfördelning än ytterligare utgift, menar Ulla Bohjort och fortsätter:

Plantans 7-9-verksamhet kommer att förläggas till Urö gård i Idenor. På gården finns bland annat hästar, höglandsboskap och angoragetter och tanken är att kombinera praktiskt arbete på gården med undervisning.