Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen: Sänk inte hastigheten

Riksväg 50 är den viktigaste regionala vägen i Hälsingland med tanke på näringslivets förutsättningar, regional utveckling samt när det gäller utvecklade arbetsmarknadsregioner. Det är också den väg efter E 4:an som uppvisar den största arbetspendlingen, anser Ovanåkers kommun.

Det framgår i Ovanåkers kommuns remissvar för den nya transportinfrastrukturplanen för 2010-2021.

Kommunen är också emot tankarna att hastigheten på en del av riksväg 50 och väg 301 sträckan Edsbyn-Söderhamn kommer att sänkas. I Vägverkets förslag får sträckan Söderhamn-Alfta behålla nuvarande hastighet på 90 kilometer i timmen, medan övriga sträckan får en sänkning till 80 kilometer.

Men Vägverkets förslag accepterar inte Ovanåkers kommun. Kommunen yrkar på oförändrad hastighet på väg 50/301 för hela sträckan Söderhamn-Edsbyn. Även oförändrad hastighet på väg 50, sträckan Alfta fram till gränsen till Dalarna strax söder om Svabensverk, samt på väg 301 mellan Edsbyn och gränsen till Dalarna.

Man yrkar också på oförändrad hastighet på väg 83 hela sträckan Tönnebro-Ljusdal. I Vägverkets förslag behålls hastigheten 90 kilometer mellan Tönnebro och Bollnäs.