Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen säger ja till vindkraftspark – 23 vindkraftverk på Hemberget

Med 19 röster mot 16 tog fullmäktige i måndags beslut om att tillåta en vindkraftpark på Hemberget sydväst om Ljusdal. Men det var inte genom majoritetens försorg. Åsikterna gällande vindkraftsutvecklingen i kommunen skär genom partigränserna.

Företaget Nordex Sverige AB ansökte i november 2013 om att få bygga 34 vindkraftverk på Hemberget mellan Korskrogen och Los. 15 av verken var då placerade utanför området som det tematiska tillägget tillåter och flera i närheten av byn Lillskog, vilket kritiserades och gjorde att företaget drog tillbaka ansökan.

Läs även: Vindkraft hotar kulturvärden på Hemberget

Nyligen har Vindkraftpark Brynhild AB tagit över ansökan som nu omfattar 23 vindkraftverk med en höjd av 210 meter. Dessa ska placeras längre från Lillskog.

Ärendet har varit uppe i kommunstyrelsen, där man rekommenderade ett avslag. Anledningen till det förklarade kommunstyrelsens ordförande Lars Molin (M) var att utvärderingen av det tematiska tillägget gällande vindkraft ännu inte är utförd.

Läs även: Nära två år efter beslutet – framåt våren kommer äntligen vindkraftsplanen att utvärderas

Även Torsten Hellström (M) och Harald Noreus (L) ville se ett avslag för ansökan, bland annat på grund av bullerproblematik och risk för utsläpp av miljögifter.

– Vi må väl för sjutton besinna oss och titta på den debatt som pågår i Sverige, säger Harald Noreus, som istället anser att fjärde generationens kärnkraftanläggningar kan vara något att sikta på.

Men det höll inte Vallianskollegan Yvonne Oscarsson (V) med om. Hon varnade för kärnkraftens risker.

– Nu är det 30 år sedan olyckan i Tjernobyl och jag minns det väldigt väl. Kärnkraften måste bort, den är för farlig.

Miljöpartiets László Gönczi hade liknande inställnling, och likaså Markus Evensson (S), som förklarade sig vara positiv till vindkraft.

– Vi måste få till en energikälla som gör att vi kan konkurrera ut kärnkraften. Jag vill inte lämna det arvet till våra barn.

Läs även: Ja till närmare hundra nya vindkraftverk

Leif Hansen (-) och Marie Mill (LB) höll däremot med Lars Molin om vikten av att invänta utvärderingen av tematiska tillägget. Marie Mill tyckte även det var bekymmersamt att befolkningen i Lillskog inte har fått uttala sig om verkens högre höjd.

– I övrigt känns det inte riktigt att företaget ska få avgöra var verken ska placeras.

Nu är det upp till miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Dalarna att avgöra om vindkraftsbolaget får tillstånd eller inte.