Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Kommunen passiv i markfrågor" – skogsinnehavet debatterades

Två tätortsnära skogsskiften såldes utan att kommunen försökte köpa dem. Det fick Sven Bergström (C) att undra hur kommunledningen tänker om skogsinnehavet.

Det är viktigt att kommunen äger tätortsnära mark, för att ge handlingfrihet vid framtida expansioner och för medborgarnas friluftsliv.

Läs även: Politikerna oense om skogsförsäljning

Det anser Sven Bergström i en interpellation, och menar samtidigt att skogsmark som ligger i ytterområden kan säljas för att i stället stärka det tätortsnära skogsinnehavet.

För en tid sedan såldes två större skogsfastigheter nära Hudiksvall.

Läs även: Skogspengar ska gå till förskolor

– Varför är man totalt passiv och inte ens med i budgivningen, frågade Sven Bergström under den interpellationsdebatt som hölls i frågan på kommunfullmäktige i Hudiksvall.

Men kommunstyrelsens ordförande Mikael Löthstam (S) höll inte med om att kommunen är passiv.

Antingen har man avstått för att marken varit för dyr eller för att den inte har haft något strategiskt värde, enligt Löthstam.

Under förra mandatperioden fanns ett förslag klart om att sälja perifer skogsmark, men då röstades det ner av fullmäktige.

Läs även: Nej till skogsförsäljning

När det gäller mark i ytterområden menar Löthstam att avverkning i de områdena ger ett ekonomiskt tillskott för att sköta den tätortsnära skogen, plus att det ger lite jobb till entreprenörerna.

– Jag ser ingen anledning att varken öka eller minska kommunens skogsbestånd, sa Mikael Löthstam och ansåg att den perifera skogsmarken även är bra att kunna använda vid markbyten.

Diskutera lokala politiska nyheter på Facebook i gruppen Politik i Hudiksvall. Sök upp gruppen eller klicka här !