Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen måste kratta manegen

Vintersäsongen går på högvarv. Ljusdals kommun har förmånen att ha en stor turistindustri. Både sommar och vinter. Och i Järvsö har just den mest intensiva vinterveckan avslutats. Stockholmarna har åkt tillbaka till skolor och jobb igen.

Annons

I LjP gick att läsa under veckan att det satsas ännu mer till nästa år i Järvsö. Det ska byggas fler och nya boenden för turister. Flaskhalsen är dock vatten och avlopp.

Kommunen har utrett frågan och det verkar positivt men frågan om vem som ska betala är fortfarande inte klar. Till skillnad från många andra kommuner med en turistindustri satsar inte Ljusdals kommun direkta pengar i turistprojekt.

Och det kanske är lika bra för skattebetalarna. Få kommunala turistprojekt har varit framgångsrika.

Men några saker måste kommunen hjälpa till med. Kommunen måste kratta manegen, så att säga. Planeringen måste ligga i framkant. Och investeringar behöver göras i det kommunen är ålagd att göra.

Denna gång handlar det om vatten och avlopp. En annan gång kan det vara vägar eller annan infrastruktur.

En aktiv kommun är en förutsättning för att turismen ska växa. I alla fall om man vill ha privata investerare. Kraven borde inte vara orimliga. Speciellt inte eftersom det är en växande bransch med nya jobb som dessutom många gånger anställer unga människor.

Det är inte alla glesbygdskommuner som kan skryta med en sådan arbetsmarknad. Men då krävs det också lite krattning.

Mer läsning

Annons