Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen krävs på skadestånd

Tjänstemannafacket SKTF begär skadestånd från Bollnäs kommun. Facket anser att kommunen har brutit mot medbestämmandelagen vid tillsättningen av ny teknisk chef.

I förra veckan blev det klart att mark- och exploateringsingenjör Anders Aune tar över som teknisk chef i kommunen – efter Torbjörn Falkeborn, som omplacerats till andra uppgifter.

Nu har kommunchefen Leopold Stoltz fått en begäran om förhandling från SKTF, som företräder en del av personalen vid tekniska förvaltningen. Enligt facket har arbetsgivaren inte förhandlat med SKTF inför tillsättandet av den nye chefen – och därför begärs också skadestånd.

- Vi vill inte gå in på skadeståndets storlek nu, säger regionombudsmannen Roger Fält vid SKTF-centret i Sundsvall – dit den lokala SKTF-avdelningen i Bollnäs har vänt sig för att få hjälp. Det viktigaste är att få en dialog och en förklaring från arbetsgivaren, för det har inte varit någon bra delaktighet i det här ärendet.

Roger Fält betonar att SKTF inte har något emot valet av Anders Aune som teknisk chef:

- Men vi hävdar att kommunen som arbetsgivare har missat och inte samverkat innan tillsättningen.