Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen köper Fönefältet

Staten satsade miljardbelopp på Fönemoarna, Ljusdals kommun får anläggningen för 4,7 miljoner kronor.

Efter drygt en timmes debatt beslutade kommunfullmäktige att köpa den nedlagda militärflygbasen.

Ljusdal

Majoriteten var stor för ett köp. Endast två vänsterpartister, som yrkade avslag, var helt emot. De två folkpartisterna i fullmäktige reserverade sig också mot beslutet men de ville ha en återremiss för att få näringspolitiska stiftelsen Närljus att presentera en intäktslista.

Yvonne Oscarsson (V) framhöll att det var bättre att låta något privat företag, som vet vad området ska användas till, köpa området som kostat staten miljardbelopp genom åren.

– Kommunen riskerar ett underskott på 10-20 miljoner kronor för i år och då kommer det här olägligt, särskilt när de tilltänkta 2 miljoner kronor som vi skulle få för en avverkning av skogen runt flygfältet nu ser ut att bara bli en miljon, sa Yvonne Oscarsson.

Det var dock en lång rad av talare som var för köpet även om majoriteten inte ville stödja oppositionsrådet Jan Hedlunds (M) tilläggsförslag att sälja området igen om två år om inte utvecklingsarbetet går bra.