Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen kontrollerar otillåtna brasor

Många väljer att slänga vårstädningens överblivna möbler och virke på majbrasan, vilket inte är tillåtet. Nu kontrollerar Ljusdals kommun att de lokala brasorna uppförs på rätt sätt.

Om bara några dagar är det dags kasta tändstickan på majbrasan. Men redan nu genomgår miljöinspektörerna på Ljusdals kommun ett intensivt arbete med att säkerhetsställa att inga oegentligheter, som plast eller impregnerat virke, riskerar att eldas under sista april.

– Den här veckan har fyra av oss varit ute och kontrollerat ett 20-tal majbrasor runt om i kommunen. Det man kan säga om resultatet är väl att det ser bättre ut en förra året men att vi ändå hittat en del saker att anmärka på, säger Karin Almqvist, miljöinspektör.

Om en majbrasa innehåller annat än trädgårdsavfall och rent, oimpregnerat virke blir inspektörerna tvungna att vidta åtgärder. Vilken typ av åtgärd det blir beror på mängden otillåtet avfall som finns på platsen.

– Hittar vi mindre mängder otillåtet material kontaktar vi den ansvarige personen och ber den ta bort de sakerna. Om det finns en större mängd kontaktar vi den ansvarige och gör sedan en ytterligare en kontroll, säger Karin Almqvist.

Skulle de få veta att någon ändå eldat en större mängd med otillåtet material kan en polisanmälan bli aktuell, vilket aldrig hänt i samband med sista april i Ljusdal.

Enligt Karin Almqvist kommer de nu att kontakta flera ansvariga personer men bara göra återkontroll vid en av majbrasorna.

– Problemet med majbrasor är att det finns personer som ansvarar för dem, men det kan ändå vara andra människor som är där och slänger bråte på högen, säger hon och fortsätter:

– Folk kanske passar på att rensa lite hemma så det är allt möjligt som hamnar där. Allt från gamla möbler, plastsaker, spånskivor och impregnerat virke. Det bildas giftiga gaser när det eldas.

Hon passar även på att påtala problemet som de ställs inför när det är dags för inspektionerna.

– Vi vet ju hur högarna ser ut just nu, men fram till sista april hinner folk slänga på mer saker som kanske inte är tillåtna. Men ska vi hinna med att inspektera och kontakta de ansvariga personerna måste vi börja med arbetet redan nu, säger Karin Almqvist.

För att förhindra att människor slänger annat än trädgårdsavfall på högarna tillhandahåller kommunen skyltar som de ansvariga personerna kan hämta och placera vid majbrasorna.

– Det är ju svårt för alla att veta vad man får elda och inte, men på vårt kontor finns som sagt skyltar som vi ger bort och som kan placeras vid högarna. Där står det vad man får elda och inte.