Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen kasserar alla Hellesös bilder

Terje Hellesö har levererat bilder och annat för 740 000 kronor till Söderhamns kommun. Nu är fotografierna värdelösa.

– Vi kan inte använda dem, säger informationschefen Paul Bogatir.

Från 2004 till 2008 anlitade informationsavdelningen på Söderhamns kommun Terje Hellesö regelbundet.

Under den perioden betalade kommunen 18 fakturor från Hellesø Photography. Sammanlagt handlar det om jobb för 740 426 kronor.

Pengar för bilder som i dagsläget är helt oanvändbara.

– Eftersom vi inte vet vilka bilder som är förfalskade har vi bestämt oss för att inte använda bilderna alls, säger den nytillträdde Paul Bogatir.

När skandalen om Hellesös fejkade bilder uppdagades började även snacket på kommunens informationsavdelning.

– Vi har pratat om det och har våra misstankar om att vissa bilder är manipulerade.

Jan Bergenholtz, som var informationschef fram till 2010, känner sig vilseledd.

– Det är klart vi känner oss lurade. Men då fanns det inga tankar på att hans bilder skulle kunna vara fejkade, säger han.

I efterhand inser han att det ändå fanns tecken som borde ha gjort dem uppmärksamma på att något inte stod rätt till. Han minns särskilt bilden som Hellesö själv säger var den första bilden som han manipulerade, den på rådhuset och Oscarsborg.

– Den bilden var extremt speciell. I dag tycker jag att man borde ha misstänkt något, kommenterar Jan Bergenholtz.

Bilderna som kommunen beställde av Terje Hellesö har använts i en rad olika produkter som kommunen låtit tillverka, till exempel broschyrer.

En del av materialet används inte längre. Helt enkelt för att bäst före-datumet redan passerats, enligt Jan Bergenholtz.

Eva Tjernström var kommunalråd i Söderhamn under den tiden som Terje Hellesö var aktiv här. Hon var emellertid själv aldrig direkt ansvarig för bildköpen.

Efter att bildfusket upptäcktes har hon uttryckt sitt stöd till Terje Hellesö på hans Facebook-profil.

– Det här skadar inte Söderhamns kommun på något sätt, säger hon.

På kommunens informationsavdelning pågår nu ett arbete med att ta fram och gå igenom samtliga bilder som Terje Hellesö levererat.

Paul Bogatir kommer att kontakta kommunens jurist för att reda ut om det finns någon möjlighet att kräva pengarna tillbaka.

Samtidigt inser han att fallet är mycket komplicerat.

– De bilderna han vann sitt pris för uppgavs vara dokumentära. Om bilderna som vi beställt ska betraktas mer som konst blir det svårt att kräva något, det är inte olagligt att använda bildredigeringsprogram, säger Paul Bogatir.