Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen har en plan för att bevara Lennart Plahns unika träsnideri

Söderhamns kommun har beslutat att ansvara för naturmänniskan Lennart Plahns livsverk i form av träsniderier och naturutsmyckningar.

Bengt Sundström, ordförande för Söderhamns Naturskyddsförening, lämnade in ett medborgarförslag om att donera Lennart Plahns livsverk till Söderhamns kommun. När kultur- och samhällsservicenämnden tog upp förslaget bestämdes att kommunen tar ansvar för de runt 300 föremålen, plus bland annat en bok och filmmaterial.

Läs om Plahns unika värld: En fantasivärld i en glänta i skogen

– Det här har stötts och blötts men nu har vi beslutat det. Vi tänkte också ta hand om stugan i första läget, men nu får den återgå till naturen, vi tar reda på träsnideriet, säger nämndens ordförande Stig Nordgren (V).

Läs också: "En otrolig konstskatt i Söderhamn"

Exakt vad som händer med de väldokumenterade föremålen är inte helt spikat, mer än att det som går ska samlas in och förvaras någonstans. Klart är att de insamlade föremålen kommer att visas upp under sommarens Jungfruvecka i Ljusne.

– Vi har också en idé om att Konstkraft i Ljusne tar hand om det sedan, säger Stig Nordgren.

Lennart Plahn, som ägnade ett liv åt att skapa en fanasivärld vid en tjärn nära Norrbränningen, gick bort 2009.