Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen gick 83 miljoner plus

Efter den senaste veckans tråkiga varselbesked hade Hudiksvalls tre kommunalråd ett positivt besked på fredagen: kommunen gjorde en vinst på 83 miljoner kronor i fjol.

Annons

Den största orsaken till det positiva resultatet är en återbetalning på 34 miljoner kronor från arbetsmarknadsförsäkringen AFA.

Men även nämnderna visar totalt sett ett plus på 18 miljoner kronor, varav lärande- och kulturnämnden, LOK, står för det största överskottet med hela 16 miljoner kronor.

Ingela Rauhala, chef för lärande- och kulturförvaltningen, förklarar att det inte minst beror på att verksamheten har varit bra på att söka externa bidrag.

– Vi har också haft ett tufft sparpaket under året och vi vet att vi ska in i en ram 2014 som innebär 10 miljoner kronor mindre. Det innebär att man har varit återhållsam, säger Ingela Rauhala, som ville passa på att ge en eloge till medarbetarna.

Kommunalråd Jonas Holm (M) nämnde fjolårets lyckade satsningar på en social investeringsfond och en miljöfond.

– Vi vill göra en satsning på dessa fonder. De kommer att fyllas på med avsevärda belopp.

Den sociala fonden kommer även att omfatta integrationsfrågor. Dessutom vill man starta en helt ny fond – en framtidsfond som är inriktad på långsiktiga näringslivssatsningar.

Oppositionsråd Mikael Löthstam (S) hade inte hunnit se bokslutet på fredagseftermiddagen, men menar att det är bra med ett positivt resultat. Däremot reagerar han på LOK:s överskott. En första prognos i fjol tydde på ett underskott.

– Redan i våras fanns det funderingar på om det verkligen stämde. Det förstärker bara bilden av att man inte riktigt haft koll på ekonomin.

Oppositionsråd Daniel Pettersson (V) är inne på samma spår.

– Det visar ju bara det som jag framförde kritik mot tidigare, att neddragningar i skolan var helt omotiverade, säger han.

Han menar att de gjordes utifrån budgeten, men inte utifrån det faktiska behovet.

Lärarförbundets Elisabeth Swedman håller med honom. Hon konstaterar att 16 miljoner kronor motsvarar 32 tjänster.

– I fjol plockades det bort jättemånga tjänster för att det skulle bli så dålig ekonomi. Tittar man på läget i skolan och förskolan ser man att arbetsbelastningen är väldigt stor, folk orkar inte, säger hon.