Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen går vilse i avtalsdjungeln

/

Hur kan det komma sig att Bollnäs kommun gång på gång får problem med sina avtal?

Annons

Igår berättade Ljusnan att det är ytterst osäkert om nya spekulanter kommer att få lämna anbud på driften av folkparken och campingen vid Långnäs.

Det är fullt möjligt att de båda nuvarande entreprenörerna sitter kvar i "orubbat bo". Orsaken är att kommunen tecknat hyresavtal med deras bolag i stället för ett sedvanligt arrendeavtal.

Eftersom det handlar om ett hyresavtal gäller besittningsrätten. Och då måste kommunen köpa ut hyresgästerna om man vill ha möjlighet att lämna ut driften av anläggningarna på anbud.

Kommunen har alltså ännu en gång försatt sig i en trasslig situation när det gäller avtal och kontrakt.

Antingen blir handlingsfriheten att välja entreprenörer begränsad eller också kommer skattebetalarna tvingas punka ut med en ansenlig summa för att köpa ut de nuvarande entreprenörerna.

Och det här är som sagt inte enda gången som kommunen går vilse i avtalsdjungeln.

När kommunen skulle bygga nytt åt Försäkringskassan tyckte kommunledningen att det inte var nödvändigt att lämna ut bygget på öppet anbud. Orsaken var officiellt att det var så bråttom att komma igång och att ett avtalsförfarande skulle försena, och rent av äventyra, etableringen.

Men kommunledningen fick backa och gjorde ett snabbt anbudsförfarande utan att bygget varken försenades eller äventyrades.

Hela historien om Brotorget är en uppvisning i dåligt skötta förhandlingar och avtal. Kommunen sålde torget för 162 000 plus fyra miljoner i exploateringsbidrag, kommunen köpte ut en restaurang för 3,5 miljoner och anpassade sig hela tiden till byggherren Sjaelsö som aldrig kommit till skott.

Kommunen rensade så gott som omgående torget från all trevnad och förvandlade torget till en öken. Trots att ett sådant arbete utan vidare hade kunnat göras på en vecka när man väl fått besked om en konkret byggstart.

Dessutom förhalades betalningen från byggherren genom informella överenskommelser eller avtal med kommunalrådet Olle Nilsson Sträng (S) som politikerna tvingades godkänna i efterhand.

Senast slarvade kommunen bort 1,8 miljoner i samband med att SJ-området såldes till Bollbro. Köpesumman var 15 miljoner, men i efterhand kom Bollbro med ett krav på ytterligare 1,8 miljoner kronor i så kallade uteblivna hyresintäkter. Och kommunen tvingades betala eftersom man helt enkelt inte sett till att avtalet var heltäckande.

Man kan fråga sig varför kommunen gång på gång hamnar i svårigheter när det gäller avtal och bestämmelser.

Det enkla svaret är att det saknas kompetens, framför allt juridisk kompetens när det gäller avtal. Det är långt ifrån nödvändigt att en liten kommun som Bollnäs ska ha den kompetensen inom väggarna.

Men däremot kan man begära att kommunen hyr in den kunskapen när det gäller avtal för tiotals miljoner kronor. Men även för mindre avtal som kan låsa handlingsfriheten, som exempelvis de nu aktuella avtalen med folkparken och campingen.

Att hyra in juridisk kompetens för att skriva riktiga avtal är väl investerade pengar.

Möjligen kan man beskylla olika nämnder, förvaltningar och tjänstemän för bristande insikt och förmåga när det gäller avtalen.

Men ytterst vilar ansvaret för dåliga avtal på kommunledningen med kommunalråden och kommunchefen i spetsen.

Mer läsning

Annons