Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen föreslås köpa Bergsjögården

Kommunstyrelsen föreslår till kommunfullmäktige att kommunen ska köpa Bergsjögården för 600 000 kronor.

En oenig kommunstyrelse tog på torsdagen beslut om att föreslå för kommunfullmäktige att kommunen ska köpa Bergsjögården. Föreningen Bergsjögården får inte sin ekonomi att gå ihop och föreningen har under sommaren vänt sig till kommunen för att få hjälp. Tommy Staaf, tillförordnad kommunchef, presenterade ett förslag på kommunstyrelsens möte som innebär att kommunen köper Bergsjögården för 600 000 kronor.

– Kommunen kommer att betala ungefär lika mycket för underhåll som vi gör för hyra idag, totalt kommer det bli ungefär 70 000 kronor dyrare per år, säger Tommy Staaf.

Enligt förslaget som presenterades skulle kommunen köpa fastigheten och upprätta ett avtal med Nordanstigs Bostäder som skulle innebära att de sköter driften av fastigheten. Kommunen skulle enligt förslaget kunna använda lokalerna till flera olika verksamheter, bland annat skulle fullmäktigemötena flyttas från Harmånger till Bergsjö om kommunen köper Bergsjögården.

– Det blev en väldigt lång diskussion kring om kommunen behöver ha lokalen eller inte, säger Monica Olsson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Hon och sex andra ledamöter röstade för att föreslå för fullmäktige att köpa Bergsjögården. Fyra ledamöter röstade nej och två ledamöter avstod från att rösta.

– Kommunen har behov av flera lokaler, bland annat behöver skolan och barnomsorgen flera lokaler, säger Monica Olsson (S).

Ove Wallberg (FP) var en av fyra som röstade nej till förslaget. Han är för att det finns en samlingslokal i Bergsjö, men han ville bland annat se ett bättre underlag för köpet.

– Det kan komma att kosta mycket mer. Jag tycker att vi har fått väldigt knapphändig information, säger han.

Förslaget om att kommunen ska köpa Bergsjögården ska diskutera på fullmäktiges nästa möte som är den 28 november.