Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen drar i handbromsen

Målet är att spara 27 miljoner kronor för ett nollresultat i år.

Annons

I förra veckan aviserade utbildningsnämnden och omsorgsnämnden i Ljusdals kommun ett samlat underskott på 25 miljoner kronor i år. Därför var det väntat att budgetberedningen, det vill säga kommunstyrelsens allmänna utskott, skulle göra något drastiskt.

Och så blev det. Utskottet vill nå gå fram med ett bromspaket liknande det som infördes när den ekonomiska världskrisen slog till 2009. Det slutade med att nämnderna fick ett gemensamt överskott på nära 25 miljoner kronor, enligt ekonomichefen Nicklas Bremefors.

Det handlar om att göra mycket inåt i organisationen för att sparpaketet inte ska slå så hårt mot kommuninvånarna.

Mindre materialinköp, kurser och konsulthjälp är några exempel.

– I morgon bitti (läs onsdag morgon) klockan 07.30 har jag kallat cheferna till möte om tänkbara besparingar, säger kommunchefen Claes Rydberg som väntas berätta mer för kommunstyrelsen på tisdag.

Det som är extra oroande för politikerna är att den helårsprognos som gjordes med läget 30 april inte är bättre i dag.

– Snarare går det åt det andra hållet, säger Yvonne Oscarsson (V), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Hon, kommunalrådet Leif Persson (S) och oppositionsrådet Lasse Molin (M) framhåller alla att det var eniga tag i budgetberedningen där även Leif Hansen (SRD) och Helena Brink (C) ingår.

– Två år med AFA-återbäringar på vardera runt 20 miljoner kronor har räddat kommunens resultat. Det kan ha påverkat kostnadsmedvetenheten negativt, säger Lasse Molin.

Molin betonar också att det inte borde vara något krisläge eftersom skatteunderlagsprognoserna har skrivits upp så att styrelser och nämnder tillsammans får omkring 18 miljoner kronor mer nästa år.

Men det är inte till stor hjälp om kostnadsnivån är fel då.

Investeringar blir det ändå med en nivå på 73 miljoner kronor i år och 76 miljoner nästa år.

Nytt där är att budgetberedningen vill stryka 9 miljoner kronor ur investeringsbudgeten för att låna ut beloppet till Ljusdals IF för konstgrässatsningen på Älvvallen.

Nämnda åtgärd öppnar för 3 miljoner kronor i investering av första etappen av betongparken på Östernäs i Ljusdal.

– Annars är det mesta intecknat av tidigare beslut, säger Leif Persson.