Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunchef vill ändra konkurrenspolicy

Utbildningsnämnden vill inte arbeta aktivt för att stimulera konkurrensutsättning. Kommunchefen håller med.

Kommunfullmäktige antog år 2009 en konkurrenspolicy för Ljusdals kommun med syfte att uppmuntra alternativa driftformer. Tanken var att det skulle tillföra kvaliteter, stimulera entreprenörskap och effektivisera den kommunala verksamheten.

För att åstadkomma detta ska varje nämnd besluta om ett anpassat program för konkurrensutsättning och varje år redovisa en uppföljning till kommunfullmäktige.

Men utbildningsnämnden har inte antagit något program för konkurrensutsättning. Däremot har man gjort en kartläggning som visar att av utbildningsnämndens budget på cirka 400 miljoner kronor är omkring 380 miljoner kronor redan helt konkurrensutsatta. Man har enligt skollagen full frihet att välja barnomsorg, grundskola eller gymnasieskola i kommunal eller fristående regi.

Utbildningsnämnden vill därför att konkurrenspolicyn ska revideras.

Kommunchefen Claes Rydberg anser att utbildningsnämndens synpunkter är rimliga, och föreslår därför att kommunfullmäktige ska besluta om att konkurrenspolicyn ska tittas över och eventuellt revideras. Han anser dessutom att policyn bör granskas ur ett kommunallagsperspektiv.