Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalt semestertrassel

I juli begärde Inger Trollarv semester från sitt jobb inom äldreomsorgen.
Hon ville fiska en vecka i september.
Dagen innan den planerade avfärden fick hon avslag.

Annons

Klockan är runt elva på förmiddagen när vi når Inger Trollarv på mobiltelefonen.

Hon och maken är på väg på en husvagnssemester till en ort utanför Sveg. Där ska de fiska och ta igen sig några dagar. Men det var nära att de inte kom iväg.

Trots att Inger ansökte om semester redan den 22 juli fick hon ett nej dagen innan den planerade avfärden. Och det beskedet fick hon först efter att själv ha tagit kontakt med sin chef på servicehuset Hällagården.

- Jag hade väntat på besked länge, det är ju inte jag som ska behöva fråga, utan chefen som ska kontakta mig. Nu blev det tvärt om. När hon till slut kollade med resursbanken fanns det inga vikarier att tillgå, berättar Inger.

Då hade de redan inhandlat fiskekort och maken tagit semester från sitt jobb.

Nu löste sig situationen genom att två arbetskamrater ställde upp, men Inger är ändå irriterad.

- Reglerna säger att vi ska lämna in semesteransökan tre veckor innan, och det gjorde jag med råge. Ändå blir det så här. Men det är inte första gången, det finns de som har åkt på semester utan att ha fått något besked över huvudtaget, säger hon.

Eva Lahenkorva är chef för äldreomsorgen.

Hon tycker inte att det som har hänt är okej. Omkring 14 dagar före den planerade semestern ska den sökande ha fått ett besked.

- Det är chefen för arbetsplatsen som beviljar eller avslår semesterledigheter. Kommer det in många ansökningar samtidigt och det inte går att lösa med ordinarie personal ska det göras en vikariebeställning genom resursenheten. Troligen är det någonstans där det har klickat, säger Eva Lahenkorva.

Samtidigt menar hon att det inte är lätt för resursenheten att ge ett snabbt svar. Situationen kan förändras från dag till dag och ibland kommer många sjukanmälningar samtidigt. Och då går alltid verksamheten i första hand.

Men eftersom det är fler än Inger Fredriksson som råkat ut för samma sak och kommunen saknar skriftliga rutiner kring semesterfrågorna har en arbetsgrupp fått i uppdrag att titta på problematiken.