Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalt bolag nära miljardaffär

Söderhamn nära vill gå med i ett konsortium för att kunna köpa Fortums elnät som uppskattas vara värt 40 miljarder kronor.

– Det är mycket pengar vi pratar om, säger styrelseordförande Maria Lind.

Söderhamn nära har vid upprepade tillfällen visat intresse för Fortums elnät. Redan 2010 uppvaktade det kommunala bolaget Fortum för att köpa de delar av nätet som finns innanför kommungränsen. Då sade elbolaget blankt nej.

Sedan dess har tongångarna ändrats. Fortum vill renodla sina verksamheter vilket bland annat innebär att sälja sin eldistribution. Men man vill inte sälja nätet i smådelar utan allting i en klump.

Det blir därför en jättestor affär. Fortums elnät uppskattas enligt Svenska dagbladet vara värt 40 miljarder kronor.

För att ha en chans att delta i såna stora sammanhang har Söderhamn nära därför gått samman med kommunala och regionala bolag i södra Norrland och Dalarna. De offentliga bolagen ska stå för 20-30 procent av det nya nätbolaget.

Resterande del ska ett större, fortfarande hemligt men förmodat finansiellt starkt, privat företag stå för.

Men det betyder ändå stora summor för Söderhamn Nära och för att få satsa måste de få mandat från kommunfullmäktige.

De planerar att använda egna medel men också låna pengar. Hur mycket det kan bli frågan om vill man inte uppge.

– Det här är mera en viljeinriktning. Vi får se vad politikerna i kommunfullmäktige säger. De kan ju sätta en summa de kan gå med på, säger Maria Lind.

Ljusdal energi som också är med i konsortiet är däremot mer talföra. De räknar med att för sin andel behöva satsa 200 miljoner kronor.

– Det skulle man kunna räkna hem. Det blir annorlunda när vi går in som ägare. Vi har inte aktieägare som flåsar oss i nacken och kräver 15 procents marginal utan vi vill få det så bra som möjligt för våra invånare, säger Maria Lind.

Ett enda nät för hela kommunen skulle innebära samma avgifter för elnätet oavsett var man bor.

– I dag märker vi att Söderhamn nära ligger 40 procent under Fortum. Ser man på vårt ägardirektiv ska vi säkra en väl fungerande infrastruktur för våra invånare.

– Jag tror att infrastruktur av den här sorten ska vara samägt av samhället istället för att man ska kunna göra stora pengar på det. Jag tycker inte att ett stort pensionsbolag från Kina eller USA ska komma och äga det, säger Maria Lind.

Är det kommunernas sak att se till att det inte sker?

– Jag tycker att vi i alla fall måste försöka. Näten finns där de är. Vi kan inte bygga fler nät på sidan av.