Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalrådet står bakom polisanmälan – men är självkritisk till hanteringen

Artikel 9 av 12
Örjan Fridners politikerersättning
Visa alla artiklar

Kritiken mot kommunledningen har varit hård efter polisanmälningen av Örjan Fridner (S). Parti- och politikerkollegor har ryckt ut till socialdemokratens försvar. Från den politiska ledningens håll står man fast vid sin linje, men ursäktar en del misstag.

I tisdags gick Ingalill Fahlström (MP) ut och kritiserade kommunledningen med kommunalrådet Lasse Molin (M) i spetsen efter den senaste tidens skriverier kring politikerersättningar. Miljöpartisten kände sig, precis som flera andra som tidningen har varit i kontakt med, utpekad i den polisanmälan som kommunen gjort mot Örjan Fridner.

Läs mer: MP-ilska mot kommunens polisanmälan: "De är skyldiga oss en ursäkt"

Något kommunalrådet Lasse Molin har förståelse för, och beklagar.

– I polisanmälan öppnade kommunchefen också upp för elva andra. Jag har full förståelse för att de känner sig utpekade och jag delar uppfattningen att det är djupt olyckligt.

Kommer ni be om ursäkt?

– Jag tycker en ursäkt kan vara på sin plats, men vi ska prata med kommunchefen och vi måste höra vad han har att säga, säger Lasse Molin.

Tidningen har sökt kommunchefen Claes Rydberg för en kommentar.

Läs mer: Kommunen öppnar för att utreda fler – så här säger de berörda

Vidare har ersättningssystemet fått skarp kritik. I mitten av april sa kommunens revisorer att de skulle granska om systemet och rutinerna kring inkomstuppgifter och arvoden är tillförlitligt. Ingalill Fahlström tycker inte det. Hon menar att det är anpassat för kommunanställda och inte för företagare, och säger vidare att det var svårt att veta hur eller när man skulle lämna in uppgifter och rutinerna är otydliga.

– Jag kan inte alla varianter och det kan finnas enskilda som tycker att det är otydligt. Men då får man ju ta kontakt med förvaltningen och reda ut hur det ligger till, säger Lasse Molin.

Men du håller med om att det är otydligt?

– När man har pratat om det här systemet, med en rad olika variationer, det blir otydligt. Men för mig kokar det ner till något enkelt, man ska inte ha ersättning om man inte har förlorad arbetsinkomst.

Lasse Molin vidhåller att det är bra att polisanmälan är gjord, och tycker på intet vis att kommunen "försöker släta över egna brister" som Ingalill Fahlström hävdar.

– Det är helt taget ur luften. Det är en polisanmälan som rör en person, det är väldigt konkret, säger kommunalrådet.

Lasse Molin har flera gånger talat om moral och han vidhåller att det är ett moraliskt problem när en folkvald beter sig på sättet som Örjan Fridner har gjort.

Men Örjan Fridner är ju bara polisanmäld, inte dömd, då kan man väl inte slå fast att han har gjort något?

– Det är två aspekter av det här, det rent rättsliga som vi nu har överlämnat till polisen. Sen tycker jag personligen att han har ett stort moraliskt problem hur han har skött det här. Där borde han vara tydligare, säger Lasse Molin.

Men han säger själv att han har kontaktat kommunen när han upptäckte fel, borde inte det stärka hans moral?

– Om vi håller oss till moral har Örjan Fridner börjat prata om att ställa saker till rätta först när revisorerna började prata om att rätta till det här. Efteråt har han fått dokument att fylla i, det är då som han säger att han ska betala tillbaka, säger Lasse Molin.

Örjan Fridner har getts möjlighet att kommentera innehållet i artikeln men har avböjt.

Läs mer: S-politiker tar timeout efter polisanmälan: "Det värsta som har hänt"