Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalrådet håller alla dörrar öppna

/

Spekulationerna kring kommunalrådet Olle Nilsson Strängs (S) framtid rullar på i media. Själv håller han alla dörrar öppna. Både vad beträffar olika tänkbara jobb och en ny karriär i olika tänkbara politiska partier.

Annons

Och han verkar trivas i rollen att sitta med flera olika kort på hand och komma med undvikande och mångtydiga svar på journalisternas frågor.

När det gäller framtida jobb har han all anledning att tiga och hålla alla dörrar öppna. Det har varken allmänheten eller journalisterna något att göra med.

Däremot är det av allra högsta allmänintresse hur Olle Nilsson Sträng ser på sin framtida politiska karriär. Han är förtroendevald och måste spela med öppna kort om sin politiska framtid. Redan nu.

Det är oacceptabelt att kommunstyrelsens ordförande inte kan ge ett entydigt besked om han kommer att ställa upp på något annat partis lista i det kommande valet.

Det enda entydiga besked han givit är att han inte ska ställa upp för Moderaterna, vilket vi som följer politiken i Bollnäs på nära håll nästan tycker är lite märkligt. Så mycket som Olle Nilsson Sträng och Moderaterna med Ingvar Persson i spetsen, har gemensamt.

Dörren till Moderaterna har han tydligen stängt. Men hur är det med de övriga partierna? I synnerhet Bollnäspartiet.

Politiken i Bollnäs kan för närvarande liknas vid en härva av småaktiga och löjliga personmotsättningar mellan vissa politiker, och interna motsättningar framför allt inom socialdemokratin. Och nu också oklarheter om kommunstyrelsens ordförande är fågel eller fisk, socialdemokrat eller något annat.

Själv betraktar han sig som sosse, men vill hålla alla dörrar öppna till sommaren. Det innebär med andra ord att han tar sig rätten att fortsätta som S-kommunalråd och samtidigt kan tänka sig förhandla med ett eller annat parti om en fortsatt politisk karriär.

Det är obegripligt att partiet accepterar att ha ett kommunalråd som kanske rent av redan nu spelar under täcket med något annat parti.

Arbetarekommunens ordförande Jan Lahenkorva säger till Ljusnan: ”Så länge han inte har sagt att han ska lämna partiet, betraktar vi det som att han inte ska det.”

En sådan hållning skulle vara fullt acceptabel under normala förhållanden. Det vill säga med ett kommunalråd som aldrig öppnat för spekulationer om att gå över till ett annat part. Eller som svarat ett klart och entydigt nej på den frågan.

Men när Olle Nilsson Sträng själv spelar med i spekulationerna duger inte en sådan försiktig hållning, även om man kan förstå att Lahenkorva inte vill skapa större turbulens mellan de båda falangerna i partiet än nödvändigt.

Men som kommunstyrelsens ordförande är Olle Nilsson Sträng mer än bara en partiföreträdare. Därför måste man kunna kräva besked redan nu.

Inte om vilka jobb Olle Nilsson Sträng funderar på. Det är hans privatsak.

Men medborgarna har rätt att kräva ett ja eller nej på om han tänker gå över till något annat parti före valet.

Om han svarar ja på den frågan måste han lämna rollen som kommunstyrelsens ordförande omgående och bli någon slags politisk vilde i kommunfullmäktige fram till nästa val.

Det vet Olle Nilsson Sträng.

Kanske därför som han dröjer så länge han kan med besked.

Mer läsning

Annons