Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalråd ville påverka friskolekö

Drygt 320 elever sökte till den nya friskolan Lust & Lära – och drygt hundra blev utan plats.
Kommunalrådet Olle Nilsson Sträng (S) har i efterhand varit i kontakt med både friskolan och kommunens ledande skolpolitiker och försökt påverka intagningsreglerna.

Den nya friskolan är öppen för alla – men när det finns fler sökande än platser, tas eleverna in efter anmälningsdatum. Om gränsen måste dras mellan sökande med samma datum, gäller den geografiska närheten.

räknat med 180 elever första läsåret – men drygt 320 sökte och skolan kommer nu att starta med 225 platser.

– Jag har blivit tillfrågad av ett kommunalråd om det finns möjlighet att göra undantag från våra regler i särskilt ömmande fall, men gett besked att det är omöjligt, säger Lust & Lära-skolans styrelseordförande Peter Nyman..

kommunalrådet Olle Nilsson Sträng som har engagerat sig i frågan. Han är ordförande i Bollnäs socialdemokratiska förening, där friskolans intagningsregler kom upp på det senaste medlemsmötet. Frågan väcktes av en partikamrat, som var besviken över att det egna barnet inte hade kommit in på friskolan som sina klasskamrater.

Efter mötet har Olle Nilsson Stäng också kontaktat barn- och utbildningsnämndens ordförande, partikamraten Jan Lahenkorva, i frågan:

– Olle var väldigt tydlig med att jag absolut skulle prata med friskolans rektor Anders Ringård och försöka få dem att ändra reglerna, för att inte klasser ska splittras. Men jag försökte förklara att vi inte kan lägga oss i detta och har inte agerat.

anser inte att han tagit några otillbörliga kontakter i ärendet.

– Men jag tycker att det är tråkigt när en enda elev, eller några enstaka, från en klass stängs ute och inte får gå med sina tidigare klasskamrater i den nya skolan. För mig känns det fel och därför tog jag upp en diskussion om detta. Men självklart är det friskolan som står för avgörandet, säger Olle Nilsson Sträng.