Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalråd vill köpa halva torget

Kommunalrådet Olle Nilsson Sträng (S) vill att kommunen köper tillbaka halva Brotorget från Thomas Perzon.

- Tillsammans kan vi göra något bra av det redan i sommar, säger han.

Olle Nilsson Sträng var i Kina, när kommunstyrelsen i förra veckan föreslog att Brotorget ska krävas tillbaka till kommunen – med motiveringen att det inte blivit något galleriabygge på torget, enligt avtalet med danskägda Sjaelsö.

Samtidigt fick politikerna veta att Sjaelsös dotterbolag, som nu har lagfart på fastigheten, fått Bollnäsföretaget Tuppz-Topefa som ny huvudägare.

Nu är kommunalrådet hemma igen och har träffat Tuppz-Topefas ägare Thomas Perzon för att diskutera den nya situationen.

- Han gav ett tydligt besked att han är lagfaren ägare – och han är inte beredd att sälja tillbaka hela torget, säger Olle Nilsson Sträng. Däremot erbjuder han oss att köpa halva – och att ställa i ordning den andra halvan i sommar också, om vi vill.

•Ett villkor från Thomas Perzons sida är ju att behålla byggrätten på halva torget.

- Jag ser det ändå som en möjlighet att få torg på hela torget igen, åtminstone i sommar och under några år framåt.

Olle Nilsson Sträng tror inte på en rättsprocess för att eventuellt återfå äganderätten till torget.

- Jag skulle helst vilja göra upp med nuvarande ägaren. Det är min målsättning, men vi måste avvakta fullmäktiges beslut (den 22 februari).

Kommunens tekniske chef Anders Aune – som fått uppdraget att reda ut förutsättningarna för en eventuell process om Brotorget – har inte kunnat nås för en kommentar.