Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalråd önskar mindre teater

Från början var Glada Hudik-teatern en kommunal omsorgsverksamhet, nu turnerar man land och rike runt. Men alla utvecklingsstörda människor har inte varit med av olika skäl. Därför efterlyser kommunalråd Jonas Holm (M) en annan teater vid sidan om Glada Hudik-teatern – en teaterverksamhet på hemmaplan där skådespelarna inte har så stora krav på sig.

Annons

Glada Hudik-teatern startade som en kommunal verksamhet, en daglig verksamhet där utvecklingsstörda människor fick spela teater på hemmaplan för att utvecklas och ha en meningsfull sysselsättning.

– Jag har inte full insikt i hur det här har gått till från att vara en kommunal omsorgsverksamhet till ett slags cirkus som turnerar land och rike runt, det var väl inte tänkt så från början, konstaterar Jonas Holm.

– Alla har inte fått vara med av olika skäl. Vad jag efterlyser är en teater på en annan nivå också, det tycker jag vi ska jobba för. Vi bör ha en teaterverksamhet där skådespelarna inte har de här stora kraven på sig, tillägger han.

Varje människa ska ha sin plats, menar Jonas Holm, och då skulle alla som vill och orkar kunna fortsätta turnera med Glada Hudik-teatern, samtidigt som det skulle finnas en mindre krävande teaterverksamhet på hemmaplan.

– Då är vi tillbaka där vi började. Som Glada Hudik-teatern ser ut i dag är det inte direkt en kommunal verksamhet längre, med alla sponsorpengar och resor. Men det är förmodligen en diskussion som kommer att komma.

Läs hela artikeln i Hudiksvalls Tidning den 12 september.