Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalråd bröt mot reglerna – riskerar att få straffavgift

Kommunalrådet Yoomi Renström (S) gjorde sig skyldig till något olagligt, när hon flyttade in i nyrenoverade Runemo gamla skola utan ett så kallat slutbesked.Nu riskerar hon att få en sanktionsavgift på drygt 20 200 kronor.

Yoomi Renström köpte fastigheten 2013, fick sedan bygglov för att renovera och bygga om huset. Därmed ändrades också husets funktion från skola till privatbostad.

Efter att den nya skolan i Runemo togs i bruk köpte ett privat utbildningsföretag den gamla skolan av kommunen och drev där under många år utbildningar innan Yoomi Renström köpte fastigheten.

Men det hon missade var att det krävdes att hon sökte och fick ett slutbesked för att kunna få flytta in i huset efter avslutad renovering och ombyggnad.

Läs mer: Högste chefen bröt mot bygglagen

– Jag visste inte om att det krävdes ett slutbesked. Det blev en miss i kommunikationen. Bygglovshandläggaren trodde jag kände till det. Men jag inser att jag har gjort fel och ska rätta till det, säger Yoomi Renström.

Missen upptäcktes genom att det lyste i den gamla skolan, trots att inget slutbesked hade getts. Tjänstemän på miljö- och bygg förstod då att allt inte stod rätt till och tog kontakt med Yoomi Renström.

Står det, som i det här fallet, i beslutet att slutbesked ska utfärdas innan man får ta byggnaden i bruk, så är det olagligt att flytta in, enligt plan- och bygglagen.

Skälet att det krävs ett slutbesked är mycket en säkerhetsfråga. Det ska visa att man har gjort kontroller efter den kontrollplan som har lämnats in till miljö- och byggnämnden, så att det är säkert att flytta in. Det kan gälla gjorda åtgärder som ventilation, brandskydd och tillgänglighet.

Alla fall som kräver bygglov eller rivningslov måste ha just en kontrollplan.

Ett beviljat slutbesked innebär att byggarbetena är avslutade och att byggnaden får tas i bruk. Man har visat att alla krav som gäller enligt bygglovet är uppfyllda.

Men missar man, som i Yoomi Renströms fall, att söka och sedan få slutbesked trots att det krävs i bygglovet, så blir man tvungen att betala en sanktionsavgift. I Yoomi Renströms fall krävdes ett slutbesked i bygglovet.

Avgiften ska betalas till Ovanåkers kommun inom två månader efter beslutet i miljö- och byggnämnden.

Läs mer: Förvaltningschefen straffades för byggfusket

Miljö- och byggnämnden kommer att ta upp ärendet om sanktionsavgift i Yoomi Renströms fall vid sitt möte den 12 maj.

Det finns dock en möjlighet att göra rättelse fram till att nämnden sammanträder och därmed slippa böter. Det innebär att Yoomi Renström måste tömma bostaden på alla möbler, inventarier och personliga tillhörigheter före nämndens sammanträde.

Och sedan kontakta miljö- och bygg innan sammanträdesdagen, så någon tjänsteman kan komma ut och kolla att man har gjort rättelsen.

Yoomi Renström tänker använda sig av möjligheten att fram till och med den 11 maj lämna in sina synpunkter i ärendet.

– Jag har fyllt i den blankett jag skulle och lämnat in den. Men det var försent, säger Yoomi Renström.