Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunal friskola utreds i Nordanstig

Förutsättningarna för att starta en kommunal friskola i Nordanstig ska undersökas.
Utgångspunkten är en pedagogiskt självständig skola som förblir kommunägd.

Annons

– Det här dök inte upp som ett besparingsförslag utan är ett led i en politisk strävan att utöka valfriheten, kommenterar kommunchef Kerstin Oremark.

Hon berättar att förvaltningen fick uppdrag att utreda frågan vidare. Och att det kan bli aktuellt med studiebesök.

Det närmaste exemplet på en kommunal friskola hittas i Sundsvall. Där startades för några år sedan en kommunägd Montessoriskola för de lägsta årskurserna. Skolan har vuxit och täcker nu hela grundskolan.

– Rektorn Berit Nilsson säger att man har en stor kö inför nästa läsår. En intressant utveckling värd att studera närmare, säger förvaltningschef AnnKristine Elfvendahl.

Hon betonar att det existerar en rad olika modeller för en kommunal friskola. Spännvidden gäller både pedagogisk profil, ekonomi - och budgetansvar och den fortsatta kopplingen till den kommunala organisationen.

– Men den kan inte fullt ut jämföras med den vanliga friskolan. Den kommunala friskolan lyder under samma kvalitetskrav som kommunen övriga skolor och det råder ständig insyn i verksamheten.