Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommer valet av person att prägla kommunvalet?

/

God morgon Ljusdal! Sakta men säkert börjar den nya kommunala politiska organisationen i Ljusdals kommun ta form, även om den i vissa stycken inte verkar speciellt förberedd eller genomtänkt.

Annons

Mycket går nog på känn och är inte direkt förankrat i de politiska organisationerna.

Men, det behöver inte vara helt galet. Att kliniskt besluta om nya sammansättningar i nämnder är inte gjort i en handvändning.

Man kan nog tämligen enkelt sätta det på pränt och i teorin spika hur det ska se ut. Men när det kommer till beslut och man ska diskutera just den speciella nämnden kommer det ofta fram så mycket mjuk information som sedan resulterar i att den kliniska beräkningen får stryka på foten för sunt förnuft.

Det är nog bra.

Men det finns också en risk i det sättet att tänka om ambitionen är att förändra och kanske spara någon krona på vägen.

Att sätta en ny organisation innebär nästan alltid att man vill skapa en nyordning och då måste ledamöterna i dessa organisationer vara förändringsbenägna och kanske tänka lite nytt och inte enligt tradition. Lätt att säga men betydligt svårare att genomföra i praktiken.

Det viktiga i Ljusdal just nu är dock att processen är igång. De flesta politiker och tjänstemän är överens om att organisationerna, både den politiska och den förvaltande, mår bra av att hamna under luppen.

Jag är lika övertygad om att ingen, vare sig politiker eller tjänstemän, Herr Kommunchef inräknad, har en exakt bild hur de nya organisationerna slutligen blir. Det är som sagt en process och bara att den kommit igång är gott nog för stunden.

Att spara en slant är viktigt men det är minst lika viktigt att vi får fungerande kommunala enheter som inspireras till att göra ett bra jobb för medborgarna i Ljusdals kommun. Inspirationen ska i mångt och mycket komma från energiska och engagerade politiker som då också är i behov av bra fungerande kommunala politiska nämnder.

Snart är det val och på riksplanet är matchen i full gång. En och annan insändare, lite valstugor och annonser skvallrar om att valkampanjen även kört igång i Ljusdal.

Ju närmare valet vi kommer ju mer känns det som både riks- och kommunalvalen blir alltmer personfixerade.

Av de samtal och snack jag hör i Ljusdal verkar det som om allt fler kommer att lägga sin röst på den person man har störst tilltro till, oavsett vidhängande bokstavskombination.

Moderat eller vänsterpartist, för att ta två traditionella motpoler som exempel, tycks spela en allt mindre roll när väljarna ska lägga sin röst.

Däremot spelar det stor roll vem personen är som har M respektive V bakom namnet.

Innebär det att årets kommunalval i Ljusdal kommer att bli mer personfixerade än tidigare val? Blir de så kallade gratisrösterna på grund av slentrian färre och färre? Bra eller dåligt?

Ja, hur ska man svara på det?

Ett svar kan vara att politiken formas av de människorna som driver den…

Mer läsning

Annons