Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommer det nytt bränsle på brasan?

/

En del tycker man ska stå kvar när man trampat i klaveret. För det låter bara ännu värre när man försöker kliv ur.

Annons

Men uppenbarligen gör nu Socialdemokraterna bedömningen att man inte längre kan stå kvar med foten i klaveret. Den måste därifrån så snart som möjligt.

Och igår hände det. Då bytte sossarna ståndpunkt igen om den viktiga svenska militärinsatsen i Libyen.

För mindre än två veckor sedan skrev Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin och partiets försvarspolitiske talesperson Peter Hultqvist på SvD Brännpunkt, att det inte fanns några skäl att förlänga den svenska insatsen i Libyen.

Nu har samma personer gjort helt om och skriver på DN Debatt att den svenska militära insatsen bör förlängas och dessutom utvidgas med marina stridskrafter.

"Vad gäller framtida militära insatser anser vi att Sverige, om FN så efterfrågar, bör vara engagerat i den internationella militära insatsen i Libyen även efter att mandatet för det nuvarande svenska bidraget har gått ut", skriver Ahlin och Hultqvist.

Och inte nog med det. Sveriges insats ska breddas. "I stället för en flyginsats bör vi fokusera på att upprätthålla vapenembargot. En sådan insats kan handla om att bidra med marina stridskrafter", skriver de.

Nu helt plötsligt är S-politikerna på det klara med att insatsen måste förlängas och att marinen behövs snarare än flyget. Trots att inga utvärderingar ännu har skett.

Så sent som bara för en vecka sedan låg partiets linje att avbryta insatsen fast.

Partiledaren Håkan Juholt sade att han inte såg någon som helst grund till att omvärdera sin åsikt om att Sverige bör dra tillbaka Gripenplanen från Libyen. Och Urban Ahlin försvarade ivrigt denna ståndpunkt.

Men hållningen kritiserades livligt från tunga socialdemokrater. Den tidigare utrikesministern Jan Eliasson dömde ut partiets hållning, förre riksdagsledamoten, numera chefredaktören Widar Andersson (S) "kände obehag" inför Juholts omsvängning. Och Aftonbladets ledarsida (S) var förvånad och tyckte att mandatet måste förlängas om så behövs.

Nu hälsar Jan Eliasson det nya beskedet som "ett välkommet klargörande" och Widar Andersson tycker att partiledningen klev fel och att "det var en bra läxa".

Men egentligen var det inget klargörande. Det var helt om.

Tidigare var det helt klart att partiledningen ansåg att den svenska insatsen i Libyen ska avbrytas efter tre månader. Klart och tydligt.

Nu är uppfattningen den motsatta. Klart och tydligt.

Det är djupt olyckligt att Socialdemokraterna vinglar så betänkligt mellan uppfattningarna i en så viktigt fråga som denna.

Som gammal försvarspolitiker borde Håkan Juholt vara väl medveten om att man inte kan byta ståndpunkt som man byter skjorta.

Hela den här politiska cirkusen är tecken på att det är rätt turbulent i partiet och att partiet inte är överens om sin politik ännu.

Kanske pyr också elden från spelet kring partiledarvalet där många säkerligen är både besvikna, bittra och revanschlystna.

Nästa vecka kommer partiets förre omslagsgosse nummer ett, Thomas Bodström, med en bok som lär ge lite nytt bränsle på brasan.

Mer läsning

Annons