Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KOMMENTAR: Vägra bojkotta Israel – en ensidig demonisering av israeler är inte fredsfrämjande

Självklart är ingen part i konflikten mellan Israel och Palestina felfri, inte heller Israel. Men det finns en rad felaktigheter i intervjun med Elisabet Stern, skriver David Duveskog.Chefredaktör Anders Ingvarsson ger svar direkt.

Annons

I tidningen Ljusnans söndagsbilaga ges framsidan och två sidor i tidningen åt en intervju med Elisabeth Stern. Agendan är tydlig. Det gäller att svartmåla Israel och judarna. Det är inte utan att man känner igen antisemitiska undertoner där allt är judarna och Israels fel. Självklart är ingen part i denna konflikt felfri inte heller Israel.

Läs artikeln med Elisabeth Stern: Hon vill att Eurovision bojkottas – har sett palestiniernas verklighet: "Man blir ledsen och modfälld"

Men det finns en rad felaktigheter i intervjun. Muren som till stora delar består av stängsel har byggts för att undvika en rad självmordsattacker. Tidigare kunde vi nästan varje vecka läsa om hur terrorister sprängt sig själv i bussar och på samlingsplatser för att döda så många som möjligt.

I Betlehem är det främst palestinska guider som tar hand om turisterna. När det gäller Betlehem så har den tidigare kristna befolkningen minskat oerhört mycket. En av orsakerna är intifadan och ständiga demonstrationer som skrämmer iväg turister. En evangelisk palestinsk pastor som jag känner väl berättar också hur han vid olika tillfällen blivit dödshotad av militanta muslimer.

Palestina var inget självständigt land innan Israel bildades med stöd från FN 1948. Vid självständigheten uppmanades araber boende i Israel att lämna landet då arabstaterna satte igång kriget för att slänga judarna i Medelhavet.

Hur stort är Israel i de kartböcker som finns i skolorna på de palestinska områdena? I dessa kartböcker finns inte Israel.

Israel är den enda demokratin i området. I Israel döms förbrytare i oberoende domstolar till skillnad mot i de korrumperande självstyrande områdena, där man uppkallar skolor och torg efter terrorister.

Den ensidiga demoniseringen av israeler är definitivt inte fredsfrämjande. Att ensidigt uppmana till bojkott mot Israel är det inte heller.

 

David Duveskog

Svar direkt: Detta var ett reportage om en människas engagemang där vi valde att fokusera på hennes upplevelse av situationen där.

Vi är väl medvetna om att också finns andra upplevelser.

Anders Ingvarsson, chefredaktör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons