Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommentar: Två tomma stolar i fullmäktige i Ovanåker när SD-politiker hoppar av

Sverigedemokraternas Inge Eriksson har hoppat av alla sina politiska uppdrag. Det innebär också att det parlamentariska läget i fullmäktige i Ovanåkers kommun har ändrats.

Nu får Socialdemokraterna med Moderater, Liberaler och Miljöpartiet en egen, om än bräcklig, majoritet med sina 17 ledamöter i kommunfullmäktige.

Redan står en av Sverigedemokraternas fyra stolar tom i fullmäktige och när Inge Eriksson nu hoppar av blir med största sannolikhet även hans tom stol. Eftersom det inte finns fler namn på valsedlarna från senaste valet.

Det innebär att oppositionspartierna Centerpartiet, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet nu får 16 ledamöter i kommunfullmäktige.

– Jag har lämnat alla mina kommunala uppdrag av privata skäl. Det är som ledmot och gruppledare i kommunfullmäktige och i kommunstyrelsen och även ersättare i regionfullmäktige. Jag vill inte kommentera det mer, säger Inge Eriksson.

Fredrik Engh, som redan sitter med i fullmäktige, ersätter Inge Eriksson i kommunstyrelsen.

Det nya läget innebär att de styrande partierna även får egen majoritet i fullmäktige. Sedan tidigare har de majoritet i styrelser och nämnder. Nu kan man även få igenom sina förslag i kommunfullmäktige.

– När denna förändring sker, så är det till vår fördel. Det gör livet betydligt enklare. Nu är det som det ska vara, säger kommunalrådet Yoomi Renström (S).

Läs mer: Valet av fullmäktigeordförande en total överraskning

Man förstår att Yoomi Renström drar en lättnadens suck. När de styrande partierna inte hade egen majoritet i kommunfullmäktige kändes det ibland som hela havet stormar där, till exempel när det nya presidiet för fullmäktige skulle väljas och budgeten för 2016 skulle tas.

Läs mer: Sverigedemokrat nominerade Kristdemokrat

Men ur demokratisk synvinkel är det förstås ett nederlag att två av 35 stolar i fullmäktige kommer att stå tomma resten av mandatperioden. Väljarrepresentationen minskar.

Det håller både Yoomi Renström och kommunfullmäktiges ordförande Bertil Eriksson (KD) med om.

– Detta kan hända när ett parti lokalt sett inte är färdigorganiserat, säger Yoomi Renström.

– Det är väldigt tråkigt. Det har redan skett en neddragning av antalet ledamöter i kommunfullmäktige till 35, som nu bara blir 33, säger Bertil Eriksson.

Även Vänsterpartiets Stig Hedlund har nu hoppat av sina kommunala uppdrag. Men han ersätts i fullmäktige av Laila Sundin.

Läs mer: Så såg kommunfullmäktige ut efter valet 2014