Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KOMMENTAR till ledare: Demokrati betyder folkmakt – men är prestigen större än förnuftet?

Hade vi haft en författningsdomstol kanske inte dessa ungdomar utsatts för det problem du skriver om? Demokrati betyder folkmakt. Hur många gånger har vi folkomröstat? Det heter att det ska vara en ledning för riksdagen, skriver före detta Nordanstigspolitikern Ove Wallberg i en kommentar till Lilian Sjölunds ledare.

Kommentar till Lilian Sjölunds ledare: Två fel ger inte ett rätt: Sverige bör ta ansvar – utvisning är inte svaret

Jag tycker att  Lilian Sjölund gjorde en bra tillbakablick till effekten av politiskt beslut som hon gjorde den 28 augusti i HT om den tillfälliga gymnasielagen. Man känner verkligen för dessa ungdomar och att de kom till ett land där det är stor arbetslöshet bland ungdomar och i synnerhet bland utrikesfödda ungdomar. Men en kommentar hade hon om lagligheten. Hon skrev att” jurist-Sverige gjorde tummen ner.” Om jag inte misstar mig var det lagrådet som ifrågasatte lagligheten i det tillfälliga gymnasielagsbeslutet, att den bröt mot Sveriges grundlag.

Jag tittade på lördagsintervju nr 85 med  på swebb-tv med Helena Englund, då började jag verkligen förstå vad kulturskillnader är och jag kan då känna att de som skrev den svenska grundlagen, de verkade förstå skillnaden mellan vår och andras kulturer. Eller också andra juridiska värderingar som inte jag kan, men det finns grundlag för Sverige.

En annan sak, som många andra tyckte med mig, är att Sverige måste haft en författningsdomstol för att få inträde i EU. Sverige blev medlem i EU utan regelrätt författningsdomstol. Författningsdomstol har länder som har demokrati! Var det för att politiker inte ville ha någon vakande och bevakade hand över politiska beslut?

Hade vi haft en författningsdomstol kanske inte dessa ungdomar utsatts för det problem du skriver om? Demokrati betyder folkmakt. Hur många gånger har vi folkomröstat? Det heter att det ska vara en ledning för riksdagen. En gång röstade man om införandet av Euron men i folkomröstningen sa Svenska folket nej. Nu ska man med stora räddningspaket försvara euron med bidrag och lån! Om vi haft en författningsdomstol hade då en statsminister kunnat åka till Bryssel utan riksdagens beslut? I denna så viktiga fråga? Med författningsdomstolens icke godkännande eller godkännande i botten hade direktiven varit klara .

I opinionsundersökning verkar 60-70% av svenskarna vara mot detta beslut, men det gamla epitetet adel, präster, borgare och bönder verkar gälla än idag. Vi behöver inte fråga folket! Adel är väl storkapitalet eller oligarker över världen, präster  är väl riksdagspolitiker  och resten är väl vi övriga. Inget är nytt under solen.

Lilian, du värnar om ungdomarna i din artikel, men hur mycket tänkte våra politiker på ungdomarna och vårt lands befolkning? Ja, kanske fyrklövern som regerar i dag säger att man tänker på folket, men det är väl en förhandlingsfråga? Olov Palme (S) sa på sin tid: ”det viktiga är makten!” det är väl ett ordspråk som talar för sig, och gäller tydligen än! Är prestigen större än förnuftet?

Ove Wallberg  fd. politiker men intresserad av politiska frågor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel