Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KOMMENTAR: Socialnämndens ordförande har inte grepp om verkligheten – vi behöver mer personal på Karlslund

Personalen på Karlslunds äldreboende känner sig både ledsna, utpekade och utarbetade. Ge oss mer tid för de äldre genom att se över personaltätheten. Ibland är det ett pussel för personalen att ens få ut sina raster, skriver signaturen Omvårdnadspersonal/uska Karlslund.

Det är beklämmande att inte socialnämndens ordförande Erika Engberg har grepp om hur verkligheten ser ut och vad som krävs för att de äldre på Karlslund ska få ett meningsfullt liv.

Att påstå att det beror på ett datasystemet och att personalen har kört fast i gamla hjulspår känns som rena gissningar. I min värld finns det endast fakta om vad orsakerna är. Den största orsaken är personaltätheten och att det oftast är den orsaken som hindrar personalen att tillgodose de äldre med bl a utevistelse. Ibland är det ett pussel för personalen att ens få ut sina raster.

Läs även: Ivo riktar kritik mot äldreboende – de äldre lever inaktiva liv: "Framställs på ett olyckligt sätt"

Sedan finns det naturligtvis andra stora bitar som bidrar. Karlslund är en stor arbetsplats och antalet medarbetare med utländsk bakgrund som har svårt med det svenska språket är en negativ faktor t ex när det gäller att dokumentera och rapportera.

Vidare inbjuder inte direkt boendeformen, att stapla våningar på varandra, till större möjligheter till att bara ta äldre och gå ut. Att ha som Erika Engberg sen föreslår en form av rotation på personalen vore i min mening en katastrof för de äldre. Vem ska då vara deras trygghet? Det är den ordinarie personalen på våningen som känner människan och vet vad som krävs för att ge trygghet.

Personalen på Karlslund känner sig både ledsna, utpekade och utarbetade. Ge oss mer tid för de äldre genom att se över personaltätheten. Med mer personal så kan vi ge de äldre mer möjligheter till ett meningsfullt liv.

Omvårdnadspersonal/uska Karlslund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel