Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KOMMENTAR: Skyll inte på Ljusdals kommun, Oksanen – det är statens fel att vi inte byggt upp ett fungerande och utbyggt civilförsvar

 
Skogsbränderna i Hälsingland sommaren 2018
Visa alla artiklar

Patrik Oksanens vinkling av ansvaret för skogsbränderna för blickarna bort från de som har det verkliga ansvaret, de svenska regeringarna, staten och det minimala civilförsvar som regeringen tillåter, skriver Sören Molander. Patrik Oksanen ger svar direkt.

Annons

Varför förtalar du Patrik Oksanen Ljusdals kommunledning och lägger skulden för deras tillkortakommanden gällande den misslyckade bekämpningen av skogsbranden ”Besten” sommaren 2018.

Läs Oksanens ledare: Ljusdal - kommunen som inte förstod besten

Dina ledarartiklar beträffande landets försvar och i synnerhet civilförsvaret tar allt mer formen av besserwisser karaktär, men än värre är att du med din vinkling av ansvaret för skogsbränderna för blickarna bort från de som har det verkliga ansvaret, de svenska regeringarna, staten och det minimala civilförsvar som regeringen tillåter.

Sveriges regeringar har efter andra världskrigets slut i accelererande takt avvecklat försvaret i hela riket och i synnerhet Norrland där regementen lagts ned och materialförråd tömts samt civilförsvarets personalresurser omorganiserats till mer eller mindre ideell verksamhet.

Den militära nedrustningen, under efterkrigstiden, borde parallellt ha ersatts med ett utbyggt civilförsvar

Den militära nedrustningen, under efterkrigstiden, borde parallellt ha ersatts med ett utbyggt civilförsvar och däri ligger hela resursansvaret för vårt lands bristande förmåga att ens bekämpa skogsbränder.

De svenska regeringarnas dolda agenda att med ekonomiskt förtryck avfolka Norrland och inlandet för att skaffa konsumenter till statens fabulösa infrastrukturutbyggnad och översysselsättning/tvångsinflyttning till Stockholm för 100-tals och åter 100-tals miljarder statliga skattekronor varje årtionde tillåter givetvis inte ens ett civilförsvar ute i landet, för det vore ju förfärligt om statens skattepengar genererade arbetstillfällen utanför Storstockholm.

Det är uppenbart bättre att skogen brinner ner och realegendomar utplånas, det gynnar avfolkningen, men ingen får andas ett uns om vilka som bär ansvaret, i den kören ställer tydligen Patrik Oksanen upp med undanflykten att skylla på den av staten utarmade Norrlandskommunerna Ljusdal.

Sören Molander

SVAR DIREKT: Räddningstjänsten är ett kommunalt uppdrag. Det går inte att gömma sitt eget misslyckande bakom andras tillkortakommanden över en lång tid. Den bild som i all sin tydlighet framträder i Försvarshögskolans rapport överensstämmer med mina egna samtal med människor på olika nivåer som hanterade konsekvenserna av branden 2018.

Patrik Oksanen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel