Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommentar: SJ-området är unikt – Hur historielösa får kommunpolitiker vara?

 
Bandyhall i Bollnäs
Visa alla artiklar

För 50 år sedan revs nästan de enda vackra trähusen som fanns i Bollnäs för att bygga själlösa varuhuskomplex. Ska man nu riva också de unika och historiskt intressanta byggnaderna på SJ-området? undrar Christina Berg-Tylöskog.

Det är ju inte så att det dräller av historiska monument i Bollnäs. Ej heller av arkitektoniskt intressanta byggnader. Bollnäs ”lever” väl snarast av att det i landskapet runt omkring finns vackra och med rätta berömda minnen från bondelivet, hälsingegårdarna, där några till och med har status som världsarv. Men ett kulturarv är inte bara ett vackert landskap med gårdar och lysande väggmåleri.

Det var SJ-verksamheten som fick Bollnäs att växa till, och få stadsprivilegier en gång

Själva centrum i Bollnäs, med stadsprivilegier sedan 1942, har egentligen, förutom kyrkan, bara ett unikt objekt, och det är SJ-området med alla sina byggnader. Detta är värt att tänka på, för byggnaderna, många av dem, är både vackra och funktionella för den verksamhet som de en gång rymde, och historiskt intressanta därför att det var SJ-verksamheten som fick Bollnäs att växa till, och få stadsprivilegier en gång.

Hur historielösa får kommunpolitiker vara? Räcker det inte att man redan för 50 år sedan rev nästan de enda vackra trähusen som fanns i staden för att bygga själlösa varuhuskomplex?

I övrigt ansluter jag mig helt till Peter Nordebos kloka och utomordentligt välskrivna insändare i Ljusnan den 4 februari. Alla hans argument är väl värda att begrundas och jag behöver inte upprepa dem.

Läs också Peter Nordebos insändare: Stoppa detaljplanen för bandyhallen!

Tänk om, politiker i Bollnäs Kommun! Tänk nytt! Åk ut i Sverige och studera hur andra städer har använt sig av historiskt intressanta byggnader till att skapa något nytt, för vår tid! Använd er fantasi! Låt bandyhallen få sin chans på Sävstaås! 

Christina Berg-Tylöskog, Rengsjö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel