Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KOMMENTAR på artikel: Jag håller inte med sjukvårdsdirektören – Mitt råd till riskgrupperna är: kräv munskydd i vården vid provtagning och närkontakt!

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Sjukvårdsdirektör Göran Angergård hävdar i en artikel att det inte finns bevis för att munskydd hindrar smitta och garanterar samtidigt att regionens personal är friska när det jobbar. Märkligt att han kan uttala sig så med sådan säkerhet, skriver Ulf Blomquist, Senior Doctor.

Med förvåning läste jag sjukvårdsdirektörens uttalande i tidningen om hur han ser på människors rädsla för att smittas av sjukvårdpersonal. Han hävdar att det finns ingen evidens för att munskydd hindrar smitta samt att han kan garantera att Regionens personal är friska när de jobbar.

Det är märkligt hur han kan uttala sig med sådan säkerhet. Vad gäller covid-19 är det svårt att visa evidens för olika strategier. I stora delar av världen använder människor munskydd för att skydda sig. Dock icke Sverige, då man anser att det inte skyddar mot smitta och att det är nästan farligare att bära munskydd.

Läs också inlägg från läkaren Anders Drejare: Det är inte konstigt att människor är rädda för att söka sjukvård – men det finns fler bromsklossar

Regionens ansvariga borde göra allt som står i deras makt att skydda vårdsökande från att smittas. De gäller framför allt äldre 70-plus och de med hög risk på grund av komplicerande sjukdomar. För personal vid laboratorier samt personal på sjukhusets mottagningar, där man inte kan hålla två meters säkerhetsavstånd, borde munskydd vara obligatoriskt.

Nya riktlinjer från Region Gävleborg kom den 28 maj. Där står det ”labpersonal skall använda skyddsutrustning när de provtar friska patienter inför besök i slutenvården. Kan man tolka det så att munskydd inte skall användas vid provtagning på äldre och riskpatienter som besöker en Hälsocentral?

Jag anser att försiktighetsprincipen borde gälla. Människor som söker vården skall känna sig säkra och trygga. Min uppmaning till äldre och de med med ökad risk på grund av komplicerande sjukdomar är: Kräv vid provtagning och närkontakt med sjukvårdens personal att de använder munskydd.

Ulf Blomquist Senior Doctor Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel