Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KOMMENTAR: Orättvist att kalla Bollnäs värmeverk för koldioxidbov

Artikel 6 av 6
Hälsinglands största klimatbovar
Visa alla artiklar

Visst bildas det koldioxid vid förbränning av avfall, men även vid kompostering, fast i en långsammare process. År 2002 tillkom en lag som förbjöd att lägga brännbart avfall på tipp. Man skulle utnyttja den energi som finns i avfallet, och det är vad värmeverket gör, skriver Rolf Westergren.

När man skriver i tidningen att Bollnäs värmeverk är Hälsinglands näst största koldioxidbov, tycker jag man är orättvis. Jag har guidat studiebesök på värmeverket i 28 år och alltid varit stolt och tyckt att värmeverket har varit ett bra miljöverk.

Det har varit roligt och intressant att konstatera hur mycket bättre allmänheten har blivit på att källsortera avfallet. Värmeverket har också gjort förbättringar för att rena rökgaserna och minska på utsläppen av miljögifter. Att rena koldioxid från rökgaserna finns fortfarande ingen teknik för. Vid all förbränning bildas koldioxid och i sådan mängd att det är dagens stora miljöproblem.

Visst bildas det koldioxid vid förbränning av avfall, men även vid kompostering, fast i en långsammare process. År 2002 tillkom en lag som förbjöd att lägga brännbart avfall på tipp. Man skulle utnyttja den energi som finns i avfallet, och det är vad värmeverket gör. Många oljepannor har sedan kunna släckas och ersättas i olika fastigheter med fjärrvärme.

Vid den nya utbyggnaden som startade 2011 blev det ett värmekraftverk som även kunde leverera el. Så all energi i från avfallet omvandlas i till värme och el. Då tycker jag vi kan vara stolta över vårt värmekraftverk, och de som jobbar där skall inte behöva känna sig som bovar.

Rolf Westergren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel