Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommentar: Önskar att representationen var representativ

Att engagera sig politiskt är inte bara berikande för en själv utan också viktigt för demokratin. De politiker som sitter i kommunfullmäktigesalarna runtomkring i landet är de vi valt ska representera alla oss andra – vi som sitter och tycker en massa saker på kammaren men inte orkar (eller vågar) ta steget över stadshuströskeln och stå för det.

För att vårt demokratiska samhälle ska fungera så bra som möjligt är det därför viktigt att de beundransvärda personer som faktiskt bestämt sig för att ta ansvar för alla oss andra, och som faktiskt tar sig till stadshuset för att stå upp för oss, också på ett bra sätt representanter befolkningen. Tyvärr är det ofta där det brister lite.

Läs också: Utomhus är det varmt – i stadshuset är det svalt

Som tidningen och helahalsingland.se skrev häromdagen så kostar ett politiskt engagemang på – inte direkt rent ekonomiskt, utan tidsmässigt. Stora luntor med papper måste gås igenom innan varje sammanträde. Ett och annat möte före och efter är också något en fritidspolitiker får räkna med. Minst.

Och sånt tar tid. Tid som långt ifrån alla har. Speciellt inte de som befinner sig i mitten av livet, har småbarn hemma som drar i en, karriärer som ska upprätthållas och hus som ska renoveras.

Det speglar av sig i representationen i stadshusen, inte minst i Bollnäs.

Läs också: Fick över 1000 sidor att läsa till ett möte – nu vill politikern ändra hanteringen

Det ska dock sägas att det finns unga människor i kommunfullmäktige. Även personer i medelåldern. Visst, absolut. Men … den absoluta majoriteten av de som representerar oss andra är inte småbarnsföräldrar med fulltecknad fritid och heltidsjobb.

Det finns betydligt fler kala hjässor bland ledamöterna än vad det finns kalendrar fulltecknade med fotbollsträningar, simskoleavslutningar, utvecklingssamtal och kalas. Medelåldern i Bollnäs kommunfullmäktige ligger nämligen på drygt 52 år.

Det är synd.

Läs också: Stasningar på infrastruktur och miljö i nya investeringsbudgeten

För när det faktiskt hettar till lite, under ett annars relativt svalt sammanträde, handlar det just om just dessa (icke så välrepresenterade ) vuxna, och deras beteenden. Ledamöterna i salen får nämligen ta del av statistik som visar att dessa vuxna verkar tycka obemannade bibliotek är dåligt, trots att man kan komma in på dem när som helst på dygnet om man har skaffat sig ett passerkort. Tyvärr dyker ingen medelålders vuxen upp i talarstolen för att säga något om saken.

Antagligen för att det inte finns så många av just det klientelet på plats i sessionssalen.

Av de äldre däremot, var det flera som sa vad de tyckte i frågan. Vilket förstås var bra. Så länge det inte blir deras sanning som blir den enda sanningen. För det finns fler i samhället som tycker och tänker. Dessvärre gör de inte det i stadshuset.