Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KOMMENTAR om Fikru Maru och medias svartmålning: "Vad som är uteslutet i Sverige kan vara livsavgörande i ett låginkomstland"

Artikel 64 av 67
Fikru Maru
Visa alla artiklar

För att få sjukvård i låginkomstländer att alls fungera behöver man okonventionella metoder. Är man inte flexibel, uppfinningsrik och har modet att ibland gena skulle 80 procent av den sjukvård som kan bedrivas aldrig utföras skriver Margareta Sidenvall i Aktionsgruppen för Fikru Marus rättvisa.

Jag blev sorgsen och lite arg över medias försök att svartmåla läkaren Fikru Marus insatser på hjärtsjukhus i Etiopien för ett par veckor sedan.

Läs artikeln: Hjärtläkaren Fikru Maru anklagas för oetiska operationer – satte in gamla pacemakrar i nya patienter

Det informeras som något otillbörligt att ett sjukhus med små resurser försöker hitta sätt att få tillgång till komplicerade (och dyra) instrument för hjärtvård. Sjukhuset återanvänder pacemaker från döda personer. Tack Lilian Sjölund för att du i ledare något försökte nyansera bilden.

Läs ledaren av Lilian Sjölund: Fängelsetiden var orättfärdig – moralen vet vi inget om

Jag känner behov av att ytterligare tillrättalägga frågan.

1. Dyra instrument behöver användas optimalt, räcka till många, när resurser är begränsade. I Sverige återanvändes pacemaker från döda individer fram till för 17-18 år sedan. Ingen reagerade – och vad fanns att reagera på? Pacemakrar tas – av miljöskäl - alltid ut innan gravsättning av person. Det finns metoder att etiskt, sterilt och funktionellt garantera att apparaterna har fortsatt duglighet.

2. För att få sjukvård i låginkomstländer att alls fungera behöver man okonventionella metoder. Jag har under totalt åtta år arbetat i tre olika afrikanska länder, bland annat Etiopien. Jag vill påstå att om man inte är flexibel, uppfinningsrik och har modet att ibland gena skulle 80 procent av den sjukvård som kan bedrivas aldrig utföras. Man använder fiskelina för att sy ihop operationssår med, återbrukar använda handskar samt urinkatetrar och uppruggat tidningspapper blir absorptionsförband.

I Sverige är det uteslutet med operationer utan tillgång till blodgruppering och möjlig blodbank. Med samma tänk i låginkomstländer skulle många liv gå till spillo då blodbank sällan finns men utförda operation kan bli livsavgörande och kan rädda många liv!

Visst skulle patienterna i låginkomstländer också vara betjänta av helt optimala förutsättningar – men när det inte finns - är det tur att det finns doktorer som Fikru Maru som ser möjlighet och lösningar  bortom det konventionella för att kunna ge optimal vård utifrån givna förutsättningar.

Margareta Sidenvall från Aktionsgruppen för Fikru Marus rättvisa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel