Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KOMMENTAR: Nordanstig visar en fårskalle – Järvsö håvar in turistpengar

Tidens anda är lönsamhet. Folk ska öppna plånböckerna för att satsningar ska göras. Själv bor jag i en kommun som marknadsför sig med en fårskalle, skriver kommunpolitikern Eva Andersson (SD) i en kommentar till PO Tidholms krönika om frånvaron av meningsfulla kultursatsningar.

Läser kulturvännen PO Tidholms lite sorgtyngda betraktelse över - vad han anser - minskningen/frånvaron av meningsfulla kultursatsningar i Järvsö (kultursidan 6 augusti 2019).

Hans syfte är gott, annars skulle han inte engagera sig i frågan.

Ofrånkomligt är att vi nu lever i en tid där kreativa entreprenörer tar alla möjligheter att tjäna pengar, och det utnyttjas också i Järvsö. Turisterna som shoppar och besöker Lill-Babs-museet tar bilen norrut från sina lägenheter i myrstacken Stockholm och vill ha frisk luft. I Järvsö tror de sig ha funnit den gamla kulturen. Möjligen tänker de så. Eller de vill bara bort. De är ett tacksamt objekt för den som vill håva in pengar på ytliga och publika satsningar.

Jag tror Tidholm är för sent ute om han vill förändra. Det är nya tider nu och där kommer de nu verksamma seriösa kulturarbetarna att få se sig sidsteppade. Tidens anda är lönsamhet. Folk ska öppna plånböckerna för att satsningar ska göras.

För de bofasta: Var har tunnbrödsbaket och linodlingarna tagit vägen? Det ger väl inga pengar? Och den som vill veta mer om hur Barbro Svensson från Järvsö blev stjärna i folkhemmet, får leta utanför museet i Järvsö, precis som Tidholm skriver.

Själv bor jag i Nordanstig. Ändå säger jag att kulturen i Järvsö är bättre än fårskallen i Nordanstig. Där har turistansvariga kommit på den makalösa idén att locka turister och kulturintresserade genom att marknadsföra kommunen med ett får. Fårskallen (illa photoshopad) säger "Hej" och blickar ner på E4-trafikanterna från en jättestor affisch. Skymningen sänker sig...

Eva Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel