Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommentar: När en färgglad flagga är det allra viktigaste att diskutera

Ibland är det lite komiskt att se vilka ämnen som lockar fram debattlustan i Bollnäs kommunfullmäktige.

Ta måndagskvällens sammanträde till exempel.

Årsbokslutet tycktes inte vara så särskilt intressant att diskutera. Men det är klart, kommunen omsätter ju bara sisådär 1,5 miljarder kronor.

Vad man ska göra med förra årets överskott på 71,4 miljoner då? Nej, där blev det bara några enstaka inlägg om att det är bra att vänta till hösten med att ställa eventuella återbetalningskrav på kulturnämnden.

Men ska det spenderas några hundralappar på att köpa in en färgglad flagga däremot, ja då bränner det till ordentligt.

Läs mer: Bollnäs kommun köper en regnbågsflagga – beslut efter lång debatt

Det kan tyckas lite märkligt att Bollnäs kommun år 2016 inte redan har en regnbågsflagga i förrådet. Inte minst med tanke på uppmärksammade och uppskattade pridefestivaler i såväl Söderhamn som Hudiksvall.

Det verkar ha varit just dessa som fick Jan Lahenkorva (S) att skriva sin motion om att det är dags att skaffa en regnbågsfärgad flagga att hissa när det till exempel ordnas pride i någon av grannkommunerna. Enligt devisen "Söderhamns pride är vårt pride", som Lahenkorva själv uttryckte det.

Men samtidigt ligger det förstås någonting i kritiken, som framförallt kom från Sjukvårdspartiets Henrik Olofsson, om att det kanske är en lite väl enkel väg att ta. Förutsatt att det nu skulle vara så att kommunpolitikerna i Bollnäs inbillar sig att en regnbågsflagga vid stadshuset betyder att arbetet med att stärka och lyfta hbtq-personer är över. Att kampen mot intoleransen därmed är vunnen, så att säga.

Men samtidigt är symbolvärdet förstås högt. Att hissa regnbågsflaggan kan tyckas vara ett ytterst litet steg att ta. Men det är likväl ett steg i rätt riktning. Ett sätt att markera att i Bollnäs är vi faktiskt medvetna om hbtq-personers existens och deras kamp för ökade rättigheter i samhället.

Därför var det trots allt vettigt och bra att det blev en ordentlig debatt i fullmäktige. Vi vet nu att det här är en fråga som många kommunpolitiker funderar över. En fråga som de förhoppningsvis tar på allvar och inte bara ett slentrianmässigt beslut man fattar för syns skull.

En stilla förhoppning är att någon verkligen tar tag i det där arbetet med att hbtq-certifiera bibliotek och sporthallar, som vissa ledmöter talade om. Och att de orättvisor inom till exempel vården och annan offentlig verksamhet som lyftes fram under debatten kartläggs och åtgärdas.

Fler kommunkommentarer av Tobias Svensson:

"Rovdjursdebatten blev inte mycket till debatt"

"När politiker pratar graffiti blir det riktigt kul"

"När politikerna hellre vill titta på bandy går det undan"

"Någonting känns inte helt hundra med Peterssons bygglov"

"Är SD ett parti bland andra?"

"Överens om det mesta, på gott och ont"

"En ytterst obehaglig utveckling"