Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KOMMENTAR: Många gymnasieelever stannar i Hälsingland och det stora tappet är inte så stort!

Artikel 7 av 8
Fem år med Hälsinglands utbildningsförbund – så har det gått
Visa alla artiklar

Att över 800 elever väljer andra gymnasieskolor än Hälsinglands utbildningsförbunds skolor är ingen större förändring jämfört med hur det var innan förbundet bildades, skriver Åsa Äng-Eriksson (M).

Annons

Tidningen Ljusnans rubrik att ”Hundratals elever väljer bort utbildningsförbundet” känns missvisande. Här kommer några klargöranden.

Att över 800 elever väljer andra gymnasieskolor än Hälsinglands utbildningsförbunds skolor är ingen större förändring jämfört med hur det var innan förbundet bildades. Många av eleverna är fortfarande kvar i Hälsingland, då liksom nu. Nordanstigseleverna väljer i hög grad Bromangymnasiet i Hudiksvall och över 200 Bollnäselever går i fristående skolan Hälsingegymnasiet i Bollnäs. Tar vi också bort de elever som valt att prioritera någon idrottsinriktning, alltså väljer annan skola av den anledningen, så återstår cirka 35 elever från Bollnäs och cirka 65 elever från Söderhamn som väljer att gå på ett program eller inriktning som även finns inom utbildningsförbundet. Bland dessa elever är Gävle, Sandviken och Sundsvall populära orter att studera på.

Vissa program är attraktivare än andra och alla sökande till förbundets program antas inte då programmen har fler sökande än platser. På Staffangymnasiet i Söderhamn har exempelvis antalet elever från andra kommuner ökat under denna period och trots ökat antal platser på exempelvis Elprogrammet och Transportprogrammet kan inte alla elever alltid erbjudas plats och kanske därmed får plats vid en annan skola.

Det stämmer att utbildningsförbundet visar på en minskning med 49 elever mellan hösten 2015 och hösten 2019. Minskningen av elevantalet på Staffan- och Torsbergsgymnasiet härrör till ändringar i antalet elever på IM-Språk (utbildning för elever som är nyanlända i Sverige). Migrationsverket lade ner boenden i Söderhamn och Bollnäs, vilket resulterade i färre elever. Om man bortser från denna inriktning inom Introduktionsprogrammet så har elevantalet på de nationella programmen faktiskt ökat med 77 elever på Staffangymnasiet och 3 på Torsbergsgymnasiet.

Nu jobbar vi vidare med att ha bra gymnasieutbildningar av god kvalitet, så många elever även fortsättningsvis ska välja att studera i utbildningsförbundets skolor.

Åsa Äng Eriksson (M), ordförande direktionen Hälsinglands Utbildningsförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel