Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommentar: Jaga kryphål och prata demokrati – precis som på tv

Strax innan kommunfullmäktiges möte började pratade jag med en ledamot som undrade varför partiledardebatterna som sänds på tv ofta blir så högljudda och hetsiga.

Själv kan jag tycka att det skulle behövas lite mer av den varan i fullmäktigesalen i Söderhamn och på måndagskvällen var det inte så värst långt därifrån. I alla fall inte när det handlade om korttidsvården.

Läs mer: Debatt om korttidsvården i fullmäktige: ”Greppade det sista halmstrået jag kunde ta”

I april beslutade omvårdnadsnämnden att Västerbackens verksamhet ska flyttas till Kastanjen i Ljusne. Bland personalen har oron varit stor, och så även hos anhöriga. Åtta personer ska flytta från Kastanjen, eller till en annan våning, för att göra plats för Västerbackens korttidsplatser.

Onödigt bråttom, tycker en del eftersom kontraktet mellan kommunen och Västerbacken löper ut först 2018. Två personer som tycker att det här beslutet är dåligt är Ingrid Backelin (L) och Marianne Persson (C). De skrev en motion med syftet att riva upp omvårdnadsnämndens beslut eftersom de inte är nöjda med hur frågan utretts.

Läs en repris av rapporteringen från fullmäktige här

Kommunstyrelsen ville dock att deras motion skulle avvisas. Vanligtvis föreslår kommunstyrelsen att säga ja eller nej till ett förslag, men i det här fallet tyckte man att den skulle avvisas eftersom det handlade om ett beslut som omvårdnadsnämnden har rätt att fatta. Inte en fråga för kommunfullmäktige, helt enkelt.

När motionen kom upp i fullmäktige under måndagen handlade debatten snarare om demokrati än själva motionen. Diskussionen landade i frågan om huruvida man får riva upp ett beslut som någon annan har fattat bara för att man råkar vara missnöjd med det.

John Staffas (S), kommunfullmäktiges ordförande, menade att man inte kan ha ett system där fullmäktige kan ändra ett nämndbeslut man inte gillar för då försvinner själva syftet med nämnderna. Oppositionsrådet Magnus Svensson(C) menade å andra sidan att det inte går att resonera så heller, om det rör sig om ett beslut som blivit alldeles galet.

Läs mer: Hennes mor måste flytta när Västerbacken ska in – känner sig utkörd från sitt boende

De som var positiva till motionen försökte hitta alternativa sätt att tolka kommunallagen. En av dem var Hans Sundgren (M) som ”av en händelse” hade tagit med sig listan över vad nämnden har rätt att besluta om. Föga förvånande läste han den på ett annat sätt än vad till exempel kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S) eller omvårdnadsnämndens ordförande Katarina Hedberg (S) gjorde.

Trots försöken att hitta kryphål och få igenom motionen slutade det med att förslaget avvisades. Och trots att diskussionen var spretig, bitvis osammanhängande och emellanåt ganska dum så var den också både uppfriskande och rätt rolig. Framför allt se ansträngningen, från bägge håll, och att höra ledamöterna snurra in sig i större resonemang i en fast övertygelse om att deras synsätt är det enda rätta. Precis som partiledardebatterna på tv.