Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KOMMENTAR: Jag känner mig kränkt på grund av journalistens bristande källkritik

Om man som journalist skriver i en krönika att man är mån om att källgranska alla påståenden man tycker låter tvivelaktiga, så är det som att be om att själv bli granskad! skriver signaturen Trötter. Markus Lindh svarar direkt.

Annons

Jag får börja med att be om förlåt i förväg Markus Lindh. Hoppas att du inte känner dig kränkt!

Läs Markus Lindhs krönika: Min favorittradition i juletid – SM i kränkthet

Med glimten i ögat kan jag helt enkelt inte låta bli att kommentera din krönika. Om man som journalist skriver så här, ”Lyckligtvis är jag som journalist alltid vetgirig och mån om att källgranska alla påståenden jag tycker låter tvivelaktiga”, då är det som att be om att själv bli granskad!

Vi börjar med julkalendern. Den ilska som av Aftonbladet benämndes tittarstorm, visade sig vara fyra av totalt femhundra kommentarer. Då hade man ändå räknat med den kommentar där föräldern sa att barnets första uttalade mening var ”finns inte tomten?”. Det senare anser åtminstone jag vara så osannolik så att det får ses som ett skämtinlägg. Då återstår tre inlägg, från hela svenska folket, är det en tittarstorm eller ens en nyhet? Denna ”nyhetsanka” skapades av journalister på Aftonbladet, följdes upp av bl.a. journalister på SVT . Genom att du nu refererar till ”nyheten” utan att ge någon kontext ger du den ytterligare ”spinn” i din krönika.

Du skriver sedan följande ”Sedan har vi det jag personligen ser som ett lågvattenmärke. Värre än folk som tror att SVT klippte bort scenerna ur Kalle Ankas jul.”

Men vänta nu Markus. Det är väl fakta att SVT censurerade Kalle Ankas jul? Åtminstone om man skall tro Britt Lidne som arbetade med programmet mellan 1968 och 1988. Följande är hämtat från en intervju i Expressen 2010-12-24:

Ett tag var också delar av ”I jultomtens verkstad” censurerade - SVT klippte bland annat bort den mörkhyade dockan och en docka som kunde ses som en nidbild av en äldre judisk man.

-Det var ganska mycket resonemang kring det där och väldigt känsligt. Men de scenerna togs tillbaka efter några år, säger Britt Lidne.

Så hur var det nu med journalisters källkritik?

Mitt tips till dig Markus är att du tar tillfället i akt och önskar dig en stege av tomten. Då blir det mycket lättare att ta sig ner från de höga hästarna!

God Jul!

Trötter

SVAR DIREKT: Kära Trötter!

Tack för granskningen och för att du uppmärksammade mig på intervjun, men vad jag avsåg var det nutida debaclet, inte händelser för 30 år sedan. Att Disney nu valt att klippa bort vad som går att spåra till rasistiska stereotyper går knappast att lasta SVT för.

Vad gäller "stormen" så kan jag väl medge visst raljerande, men faktum kvarstår: Det är alltid någon som blir upprörd över julkalendern. Men visst, tre inlägg är väl inte direkt en nyhet. Jag kanske skulle tagit upp vintermusten eller Ikeas vinterfest-kollektion i stället?

Nåväl, det är väl trevligt att ha läsare som ser till att man får hålla sig på tårna! God jul på dig.

Markus Lindh

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel