Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommentar: Hotad med polisanmälan – för att jag gjorde mitt jobb

På måndagens kommunfullmäktigemöte meddelade Birgitta Hübinette (SPI) att hon planerar att polisanmäla mig. Anledningen? Att jag har ringt till henne för att ställa frågor om hur hon sköter sitt uppdrag.

I början av april, då kommunfullmäktige hade ett sammanträde, valde Birgitta Hübinette att lämna mitt under en omröstning. Ärendet handlade om att införa privat hemtjänst, och när hon gick ändrades majoritetsförhållandena. Det som såg ut att bli ett ja till valfrihet blev i stället ett nej.

Läs mer: Hör SD-politikern förklara varför Hübinette (SPI) lämnade sammanträdet

Inte helt oväntat fick det hela stor uppmärksamhet eftersom man inte kan ta in ersättare under ett pågående ärende – och det satte oppositionen rejält i klistret. Om det ville jag naturligtvis fråga Birgitta Hübinette. Jag fick ett telefonnummer och ringde.

När Birgitta Hübinette svarade, och förstod att jag ringde från tidningen, lämnade hon över telefonen till Clas Kindström (SD), ordförande i partiets kommunförening. Detta eftersom Birgitta Hübinette, även fast hon är invald som ledamot för SPI Välfärden, sedan en tid tillbaka röstar med Sverigedemokraterna.

Alltså var det Clas Kindström som fick svara på mina frågor om varför Birgitta Hübinette gick mitt under en pågående omröstning. Inte optimalt på något sätt, men det hela blev en inspelad intervju som vi sedan publicerade på helahalsingland.se.

Läs mer: Efter vändningen om privat hemtjänst: "Jag tycker det är fulspel rent ut sagt"

Sedan dess har jag inte hört något från Birgitta Hübinette. Men i måndags var det dags för ytterligare ett kommunfullmäktigemöte. I pausen kom Birgitta Hübinette fram till mig och frågade vem som gett mig hennes telefonnummer.

Jag berättade då att det inte är något jag kan säga till henne. Det hela faller under meddelarfriheten, jag kan inte avslöja min källa. Om jag gör det bryter jag mot lagen. Att en ledamot i kommunfullmäktige inte har koll på en så pass viktig princip är oroande. Framför allt eftersom den tryggheten, att kunna lämna uppgifter anonymt, är grundläggande i tryckfrihetsförordningen.

Läs mer: SD-skolk i kommunfullmäktige gör att söderhamnare inte får "LOV" att välja fritt

Då kontrar Birgitta Hübinette med att hon tänker polisanmäla mig, för att jag ringt henne på numret som källan gav mig eftersom det enligt henne är hemligt.

Det är inte brottsligt att försöka göra sitt jobb, som i det här fallet handlade om att berätta för söderhamnarna om hur en folkvald sköter sitt förtroendeuppdrag. Däremot är det förstås olyckligt att numret var ett sådant hon inte önskar att lämna ut.

Att ha kontakt med media är säkert skitjobbigt ibland, jag förstår det. Men att hota med en polisanmälan för att en journalist sökt en politiker på telefon känns som ett par steg över gränsen.