Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KOMMENTAR: Finns det verkligen för många hälsocentraler?

Magnus Svensson bör precisera vilka orter han menar där det finns för många hälsocentraler, skriver Bengt-Olof Staffas, Bollnäspartiet. Betyder en röst på Centerpartiet i det här fallet att en mindre ort, t ex Kilafors, blir av med sin hälsocentral?

Bengt-Olof Staffas skriver en kommentar på artikeln: Tuffare starta privat hälsocentral i Gävleborg – regionen vill bromsa nyetablering: "För generöst i dag"

Magnus Svensson säger att det är dags att dra i bromsen, det ska bli mindre attraktivt. Är det här verkligen ett problem, det har inte startats någon ny hälsocentral i region Gävleborg på flera år och förmodligen beror det på att det redan nu är en underfinansiering i hela primärvården där de regionala centralerna år efter år uppvisar underskott i mångmiljonklassen. Vill verkligen Centerpartiet göra det ännu svårare? Det låter mycket märkligt. Magnus Svensson bör precisera vilka orter han menar där det finns för många hälsocentraler.

”Vi är i ett läge där vi har väldigt många centraler, där de flesta har nära till sin hälsocentral” säger Magnus vidare. Ja det är ju det som är meningen med vårdvalssystemet att det just ska vara nära till vård, en vård som är lika för alla medborgare inte bara i större städer utan även på mindre orter med tillgång till läkare, specialistsköterskor som kan ta hand om våra multisjuka och som har kunskap om befolkningen på just den orten de är verksamma.

Region Gävleborg behöver inte längre uppmuntra till etableringar säger Magnus vidare, vad menar han med det? Vilka platser i länet behöver inte uppmuntras?

Magnus säger att Regionledningen ser ett problem i att många av länets hälsocentraler är små och har svårt att erbjuda alla vårdtjänster som ingår i uppdraget, flera har också svårt att klara bemanningen. Jag noterar att Magnus glömde ett ord i sin beskrivning nämligen att lägga till ordet ”Regionen” har svårt med bemanningen/uppdrag och även underskott i sin ekonomi. Magnus behöver åter igen precisera vilka orter där det är överetablerat och vilka hälsocentraler som har svårt med sitt uppdrag. Nyligen ”överlämnade” Regionen Bergsjös hälsocentral från regional drift till ett privat bolag som bemannar upp och ”räddar” den hälsocentralen. Är det den typen av aktivitet som Centerpartiet vill försvåra?

Den mest intressanta frågan som jag ser det handlar om Regionledningens tankar kring att ”ombilda” hälsocentraler till ”filialer”. Enklare mottagningar som inte har samma utbud, säger Magnus Svensson och inte tror jag att Magnus menar Sandviken, Gävle, Hudiksvall – utan vilka orter kan det då bli som blir av med sina nuvarande hälsocentral som nu är bemannade enligt ett regelverk alla skall förhålla sig till. Det vill säga med läkare, distriktssköterskor, fysioterapeuter, kuratorer, LAB etc. Frågorna blir många och vilka nuvarande hälsocentraler vill då Regionen ombilda till filialer?

Frågan är högst relevant då vad jag förstår att Centerpartiet i sina politiska rum värnar om att hela Sverige skall leva, både storstad och landsbygd. Betyder en röst på Centerpartiet i det här fallet att en mindre ort t ex Kilafors blir av med sin hälsocentral?

Eftersom jag är både hälsocentralschef och vice ordförande i socialnämnden, ledamot i kommunfullmäktige i Bollnäs kommun samt medlem i det lokala Bollnäspartiet är jag personligen intresserad av svar från Magnus Svensson och jag tror att hela befolkningen i södra Hälsingland är minst lika intresserade som jag är.

Vänligen

B-O Staffas

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel