Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KOMMENTAR: Det är inte sant att säga att allt bara är lappat och lagat i Nybo skola

Underhållsbehov finns i alla fastigheter, inte minst skolor. Men att påstå att Nybo skola är en gammal skola där inga riktiga underhållsåtgärder gjorts, att allt är lappat och lagat, är inte sant, skriver Ingalill Tengvall Löräng.

Läs också: Nu inventeras skolorna i Ljusdals kommun – stort behov av underhåll"

Jag satte kaffet i vrångstrupen på morgonen den 15 oktober när jag läste dagens Ljusdalspost. I en artikel med rubriken Underhållsbehov kan påverka skolbeslut påstår Richard Brännström tf fastighetschef och vd för Ljusdalshem att: Hybo och Nybo har störst behov, och fortsätter, Nybo är en gammal skola där inga riktiga underhållsåtgärder gjorts, allt är lappat och lagat. Det är inte sant.

Skolan är i skolsammanhang ingen gammal skola. Den är i grunden välbyggd, invigdes 1958, och ritades av den erfarne skolarkitekten Sten Dahlén. Han ritade även Nor skola eller friskolan Båtbacken som den idag heter. I mitten av 1980-talet började våra barn i Nybo skola. Jag blev då engagerad i skolans utveckling. Skolan hade en egen vaktmästare och var inte dåligt underhållen. Däremot saknades lokaler för 6-årsgruppen, fritidshem och en del andra verksamheter. Vårt arbete resulterade i en omfattande om- och tillbyggnad. Beslutet togs i september 1993. Investeringen var på 12,9 miljoner kronor eller nära 18 miljoner i dagens penningvärde. Efter ett år i baracker flyttade barnen in i en mycket fin och fräsch skola hösten 1994. Förutom att förskoleklassen och fritidshemmet fick egna nya lokaler, förändrades klassrummen. De fick egna utgångar, det blev nytt kök, nya handikapptoaletter, nytt lärarrum, nya lokaler för trä-, textil-, bild- och musik. Hela projektet var mycket genomtänkt, den målades med miljömedvetna färger och utsmyckades med kakel och annan konst av keramikern Lena Andersson, Karsjö. Också utemiljön rustades.

För ett par år sedan gjorde jag ett spontant besök i skolan med en blivande grundskollärare från annan ort i landet. Hon blev helt förbluffad över att finna denna fina skola ute på landsbygden och berörd över den stolthet som personalen där och då visade för sin arbetsplats. Det intrycket förstärks av artikeln i dagens tidning där utbildningsnämndens ordförande Stina Bohlin säger att: Nybo är en väl fungerande liten skola, på alla sätt och vis. Den sticker ut och har hög behörighet bland lärarna. Men hon säger också: att fastighetsöversynen kan få beslutet att tippa över. Hon kommer alltså inför kommande beslut om eventuell nedläggning av Nybo skola luta sig mot de uppgifter som herr Brännström förser henne med.

Jag vill med detta inte ha sagt att Nybo skola saknar underhållsbehov. Sådana behov finns i varje fastighet och inte minst i skolor. Men om man påstår att detta är en gammal skola som aldrig underhållits utan bara lappats och lagats så har man in grunden fel.

Ingalill Tengvall Löräng

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel