Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KOMMENTAR: Det är inte konstigt att människor är rädda för att söka sjukvård – men det finns fler bromsklossar

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Dagligen kommer vi i kontakt med människor som verkligen borde få omhändertagande av hälso- och sjukvården, men bemöts av budskapet att de ska stanna hemma. 1177-linjen är en bromskloss, där den rådgivande tar stora risker på andras bekostnad, skriver läkaren Anders Drejare.

Läser i tidningen inlägg från kollegorna Svensson och Mälstam med flera.

Dessa är föredömliga läkare så jag är förvånad att verkligheten i södra regionen tydligen ser annorlunda ut där än här uppe, eller inte?

Självklart undviker personer söka hjälp på grund av rädsla för smitta, vi får dagligen kontakt med dem som ej vågar besöka hälsocentralen eller sjukhuset.

Risken att smittas på en liten privat läkarmottagning är förstås mindre än på större publika inrättningar

Ett kanske större problem som vården skapar är att dagligen kommer vi i kontakt med människor som verkligen borde få omhändertagande av hälso- och sjukvården men bemöts av budskapet att de ska stanna hemma. Det kan vara allvarliga (icke-corona) infektioner, misstanke om bakomliggande elakartad sjukdom eller andra tillstånd där vård fördröjs eller i värsta fall uteblir.

Läs också artikeln: Gudrun nekades akutvård – avled i tarmvred: "Hon blev blekare och blekare av smärtorna"

Tyvärr har vi varit tvungna att säga nej till alla som hör av sig med luftvägssymtom, med eller utan feber samt en del andra infektionssymtom. Vi har inte resurser att med tillräcklig skyddsutrustning ta hand om dessa patienter. Om covid-19 kommer in på Läkarhuset skulle det innebära att vi skulle behöva stänga läkarmottagningen, vaccinationsmottagningen och företagshälsovården vilket skulle ge mycket stora problem för andra patienter och kunder. Istället får vi hänvisa dessa patienter till primärvården som har det övergripande befolkningsansvaret men de är inte välkomna?

1177-linjen är en bromskloss, där den rådgivande tar stora risker på andras bekostnad.

Det finns en berättigad kritik mot den låga provtagningsfrekvensen, samma bromskloss 1177, och personer som har symtom kan ej virustestas utan ska stanna hemma. I bästa fall testas de om de blir så allvarligt sjuka att de hamnar på sjukhus, om det finns ambulanstransport tillgänglig.

PS. Hur kan riksmedia flera gånger om dagen rapportera missvisande siffror om insjuknade och döda i covid-19, när underlaget är så bristfälligt?

Domen över hur Sverige tog hand om (eller inte tog hand om) såväl gamla som smittspridningen kommer att bli tuff.

vänliga hälsningar,

Anders Drejare, leg läkare, specialist allmänmedicin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel