Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommentar: Dags för kungligt dop – Hälsingland i halva kungahuset

Under fredagen döps prins Oscar Carl Olof, kronprinsessan Victorias och prins Daniels andra barn. I den ståtligt utsmyckade Slottskyrkan får han fem faddrar; kronprins Frederik av Danmark, kronprinsessan Mette-Marit av Norge, prinsessan Madeleine, kungabarnens kusin Oscar Magnuson – och bandystjärnan Hans Åström från Bollnäs!

Prins Daniels hälsingekusin får hedersuppdraget, tillsammans med de nordiska kungligheterna, att finnas som stöd vid prins Oscars sida genom livet. Det är både vackert och rörande, eftersom fadderskap är ett ytterst ansvarsfullt uppdrag i de kungliga kretsarna.

Samtidigt är det rätt naturligt att Hans Åström är en av de särskilt utvalda. Han och prins Daniel har alltid stått varandra nära och de umgås flitigt när kronprinsessparet kommer till Hälsingland, som de gör då och då för att bo i släktstugan i Bollnässkogarna.

Jag intervjuade Hans Åström strax efter att prins Oscar hade fötts för snart tre månader sedan. Han har alltid varit lojal mot sin kungliga kusin och varit rätt fåordig i media om sin relation till Daniel.

Men han berättade i alla fall att han gladdes med Victoria och Daniel på alla sätt och att han var glad att allt hade gått bra.

När jag flikade in att jag förstått att han står prins Daniel nära, fick jag till svar från Åström:

– Vi är ju kusiner och vi är ganska tajta alla kusiner i släkten.

Hans Åströms fadderskap innebär också att Hälsingland tar ytterligare ett kliv in i de kungliga salongerna. Vårt landskap har funnits representerat inom kungafamiljen på allvar sedan 1982, då prinsessan Madeleine föddes och tilldelades sina hertiginnedömen Hälsingland och Gästrikland.

Hälsingland finns också med via Lena Ramel i Flästa utanför Arbrå, mångårig mentor åt prinsessan Madeleine och prins Carl Philip och fortfarande en självklar gäst i kungliga sammanhang.

Och så får vi naturligtvis inte glömma prins Daniels alla släktingar i Bollnäs och Ovanåkers kommuner. Daniel har, som vi tidigare berättat, sina rötter i södra Hälsingland – i Acktjära utanför Kilafors, Segersta, Bollnäs och Arbrå. Hans farfar var från Acktjära, hans farmor från Segersta, morfar från Arbrå och mormor från Bollnäs.

Prinsens pappa har dessutom jobbat på Tuppz i Bollnäs, mamman åt Posten i Kilafors och de gifte sig i Hanebo kyrka.

I dag finns bland andra prinsens faster med familj i Bollnäs och moster med familj i Alfta.

Prins Daniel visade prov på släktens fina sammanhållning vid sitt bröllop med kronprinsessan 2010. På väg in i kyrkan gav han en innerlig och lång kram till sin pappas kusin, riksspelmannen Hugo Westling från Bollnäs, som stod och spelade för gästerna på kyrktrappan.

Genom Hans Åström och hans fadderskap får Hälsingland ytterligare en koppling till kungafamiljen.

En inte alltför vild gissning är alltså att vi får se mer av kungligheterna i vårt landskap framöver.