Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kölvallens vindkraftsprojekt har fått nya ägare – och överklagas till ännu en instans

Ownpower Projects har sålt vindkraftsprojektet Kölvallen till Arise AB, som planerar att starta byggprocessen när mark- och miljödomstolens dom vinner laga kraft. Men nu har två fågelorganisationer överklagat domen till Mark- och miljööverdomstolen.

Det var i början av april som Arise AB köpte aktierna i projektbolaget Kölvallen från Ownpower Projects för 20 miljoner kronor. Företagets vd Daniel Johansson berättar att planen är att så småningom sälja projektet en annan köpare.

Läs också: Vindkraftsärendet på Kölvallen – företaget fick rätt i domstolen

– Tanken är att vi ska färdigutveckla projektet så att allt är färdigbyggt och sedan sälja vidare. Men man kan tänka sig olika varianter beroende på vilken köpare vi hittar.

Enligt tillståndet får ägaren av parken bygga 92 vindkraftverk med en totalhöjd av 205 meter. Men så många blir det troligen inte, enligt Daniel Johansson.

Läs också: Jätteparken fick ja – nu kan 92 vindkraftverk byggas på Kölvallen

– Vi har optimerat parken utifrån vindförhållanden. Det lutar mot att det kan bli nästan 60 verk. Men det är inte färdigt ännu och bygger också på att domen vinner laga kraft.

Läs också: Beslutet om vindkraft på Kölvallen överklagas – av företaget

Daniel Johanssons förhoppning är att det kommer att stå vindkraftverk på Kölvallen andra halvan av 2018. En del förberedande arbete när det gäller tillstånd kring vägar och elnät har redan påbörjats från företagets sida. Några större åtgärder vill dock inte företaget göra innan man vet att mark- och miljödomstolens beslut har vunnit laga kraft.

– Vi är igång med planering och undersökningar som inte innebär några fysiska ingrepp.

Det visar sig också att domstolsprövningarna inte är över ännu. Gävleborgs läns ornitologiska förening samt Sveriges ornitologiska förening Birdlife Sverige har överklagat domen till Mark- och miljööverdomstolen.

– Det handlar om närheten till kungsörnshäckningar som vi framför allt riktar in oss på. Det finns andra domar i Sverige som vi ska titta på hur de har bedömt, säger Mats Axbrink, ordförande i Gävleborgsföreningen.

Läs också: Flera överklagar vindkraftbygge på Kölvallen – beslut anses taget på felaktiga grunder

Fågelföreningarna anser att bolaget inte hade tagit tillräcklig hänsyn till kungsörnsrevir i området. Men mark- och miljödomstolen menar i sitt domslut att tillräcklig hänsyn har tagits enligt nuvarande rättspraxis. Nu går föreningarna vidare till Mark- och miljööverdomstolen. Men där krävs prövningstillstånd för att ett mål ska tas upp. Det kan vara svårt att få.

– Vi har begärt förlängd överklagandetid och ska gå igenom hur de har bedömt från mark- och miljödomstolen och för att se om vi har någon möjlighet att komma vidare i ärendet, säger Mats Axbrink.

Läs också: Kommunen säger ja till vindkraftspark – 23 vindkraftverk på Hemberget

Han vill vara tydlig med att de inte överklagar sådana här saker i onödan.

– Vi har i vår policy en positiv grundinställning till vindkraft, men de fågelskyddsvärden som finns ska inte få åsidosättas. Har man inte säkra forskningsresultat bakom sig ska så tycker inte vi att man ska chansa utan ta det säkra före det osäkra.